ENERGI

Svensk Nord Stream-avgjørelse onsdag – ventes å avslutte etterforskningen

Svensk påtalemyndighet varsler en Nord Stream-avgjørelse onsdag etter nesten halvannet års etterforskning av sabotasjen mot de to gassrørledningene.

Gasslekkasjen ved Nord Stream 2 sett fra et dansk F-16-fly 27. september 2022.
Gasslekkasjen ved Nord Stream 2 sett fra et dansk F-16-fly 27. september 2022. Foto: Det danske forsvaret
6. feb. 2024 - 13:31

Sverige er ett av flere land som etterforsker sabotasjen mot Nord Stream-rørledningene i Østersjøen i september 2022.

I en pressemelding tirsdag skriver påtalemyndigheten at en beslutning kommer i løpet av onsdagen, og at det i den forbindelse blir sendt ut en pressemelding.

Ifølge de tyske avisene Süddeutsche Zeitung og Die Zeit, samt kringkasterne WDR og NDR, ventes det at den svenske etterforskningen skal stanses. Dette skyldes at man ikke klarer å finne en klar mistenkt i saken.

Dette påvirker ikke andre lands etterforskninger. Flere land, blant dem Tyskland og Danmark, har også iverksatt etterforskning, men det er kommet svært få opplysninger om hva som er avdekket.

Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 var bygd for å frakte russisk gass fra Russland til Tyskland. I Sverige etterforskes hendelsen som grov sabotasje.

Ifølge lekkasjer til tyske medier peker flere spor i retning av Ukraina. Ukraina har på sin side anklaget Russland for å stå bak. Ifølge svenske myndigheter samarbeider de med andre land om hvordan de skal kommunisere dette neste steget i saken.

Etterforskningsleder Mats Ljungqvist har så langt ikke kommentert mistanker om hvem som kan ha utført angrepene. Men i et brev til FNs sikkerhetsråd har Sverige, Danmark og Tyskland uttalt at en seilbåt ved navn Andromeda er hovedsporet. Båten skal ha fraktet sprengstoffet som ble brukt til å ødelegge gassrørledningene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.