INDUSTRI

Svensk krangel om norske jagerfly

Per Erlien Dalløkken
24. sep. 2008 - 14:31

Debatten dreier seg om at den svenske regjeringen vil sette av penger til 8-10 nestegenerasjons Gripen på neste års budsjett.

– Tenker kun eksport

Kritikerne påpeker at regjeringen ikke begrunner dette med svenske militære behov, kun norske.

– Det er kun hensynet til det norske Jas-tilbudet som gjør at svenske skattebetalere nå skal finansiere 8-10 såkalte Super-Jas. I budsjettforslaget finnes ikke ett ord om svenske operative krav. Bare et år etter at Riksdagen har vedtatt å oppgradere 31 fly av første generasjon til C/D-versjon med begrunnelsen at dette skal gi en mer enhetlig og billigere luftflåte, så går man bort fra det prinsippet, skriver Annika Nordgren Christensen på sin forsvarsblogg under tittelen «Allt för exporten».

Hun er Miljöpartiets representant den svenske såkalte Försvarsberedningen.

– Billigere og bedre

«Förutsatt att Norge väljer att gå vidare och förhandla med Sverige behövs Riksdagens bemyndigande för utveckling och uppgradering av 8-10 JAS 39 Gripen E/F» heter det i budsjettforslaget som ble lagt fram mandag.

Avsnittet om den norske avtalen finnes på side 58 i forsvarsbudsjettet

I et intervju med svensk radio argumenterer Sveriges forsvarsminister Sten Tolgfors med at et Gripen-samarbeid med Norge vil gi det svenske luftforsvaret bedre operativ effekt med lavere driftskostnader og med bedre eksportmuligheter på sikt.

Må vente på norsk beslutning

Den norske regjeringen skal bestemme seg for hvilket kampfly som skal kjøpes i desember. Avgjørelsen fattes imidlertid nærmere jul, det vil si noen få dager etter at den svenske Riksdagen skal behandle 2009-budsjettet.

I tilbudet fra Försvarets materielverk (FMV), som ble overlevert i april, forplikter den svenske staten seg til å kjøpe minst åtte nye Jas-39 Gripen E/F dersom Norge bestiller 48.

Les også: Varsler kutt i JAS-programmet

Nye Gripen i lufta

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.