MILJØ

Svensk dioksinsild

Leif Haaland
30. juni 2003 - 08:00

Både Sverige og Finland har forbud mot å eksportere denne østersjøfisken.

Dessuten har de fått dispensasjon fra grenseverdiene på 4 nanogram pr kilo fersk fisk for å kunne spise den selv.

Fisken kan inneholde opp til 23 nanogram pr kilo, og nesten 8 nanogram pr kilo i snitt. Halveringstiden for dioksin i slammet fra Østersjøen er mellom 20 og 275 år.

Grunnen til de høye dioksinverdiene er utslipp av klorholdig materiale fra papirfabrikkene i 1970 og-80 årene, skriver danske Ingeniøren.

Svenskene og finnene har nå byttet ut de klorholdige blekemidlene med andre stoffer som ikke kan danne dioksin.

Tre russiske fabrikker i Kaliningradområdet benytter fortsatt klor som blekemiddel.

(lh)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.