ARBEIDSLIV

Svensk diamantfeber

Atle Abelsen
27. mai 2002 - 07:12

I Viksjø i Vesternorrland har Sveriges geologiske undersøkningar (SGU) funnet store forekomster av mineralet kimberlitt. Selv om bare en prosent av kimberlittforekomstene ellers i verden har vist seg å inneholde diamanter, er diamantfeberen i ferd med å nå uante høyder i vårt naboland.

Ikke så rart, når det ifølge den svenske avisen Ångermansland er uvanlig å finne kimberlitt i Sverige. Dette funnet er dessuten stort, og finnes på flere felt i området.

- Sensajon

- En geologisk sensasjon, karakteriserer avdelingsdirektør Arne Sundberg i SGU overfor avisen.

Hovedfeltet er rundt 400 kvadratmeter på overflaten, formasjonen klan strekke seg hele 20 kilometer ned i grunnen. Det vil si helt ned til den flytende undergrunnen.

Letefirmaet North Star Diamonds eier rettighetene til å lete. De skal starte grundigere undersøkelser i et 100 kvadratmeter stort område i løpet av sommeren.

Om kimberlitt

Kimberlitt er en magnetisk bergart. Det betyr at den dannes av magma. Magma som kommer opp til overflaten utvikler vulkaner, mens magma som forblir under overflaten i den såkalte litosfæren blir til forskjellige bergarter.

Den er ofte mørkt grågrønn, men kan også være gul eller blå. Den forekommer i eldre urfjellomnråder, blant annet i Canada, Sør-Afrika og Kongo Kinshasa. I Fjørtoft i Norge ble det i 1993 funnet noen mikrodiamanter, men det var i bergarten gneis.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.