ENERGI

Svensk batteriprodusent melder om gjennombrudd

Det svenske selskapet Northvolt hevder å ha utviklet et nytt, kostnadseffektivt batteri som kan produseres uten litium eller andre sjeldne stoffer.

Det nye natriumbatteriet til Northvolt skal ha en energitetthet på 160 watt-timer per kilogram.
Det nye natriumbatteriet til Northvolt skal ha en energitetthet på 160 watt-timer per kilogram. Foto: Northvolt
22. nov. 2023 - 07:34

Utviklingen av det nye natriumbatteriet ble kunngjort tirsdag. Selskapet mener det blant annet kan brukes til energilagring i utviklingsland.

Sammenlignet med litium-ionbatterier kan ikke natriumbatterier lagre like mye energi per kilo. Men i stedet har de andre fordeler.

Ifølge Northvolt er deres nye batteri relativt billig og trygt også ved høye temperaturer. Siden det produseres uten sjeldne mineraler, kan det gjøre batteriproduksjon mindre avhengig av råstoffer fra Kina. Per i dag dominerer Kina markedet for en rekke relativt sjeldne grunnstoffer.

– De lave kostnadene og sikkerheten ved høye temperaturer gjør teknologien særlig attraktiv for energilagring i framvoksende markeder som India, Midtøsten og Afrika, heter det i en uttalelse fra Northvolt.

Mangel på gode løsninger for energilagring har så langt vært en utfordring ved utbygging av fornybar energi i stor skala. Både sol- og vindkraft er svært variabel, og batterier er én mulig løsning for å lagre energi til tidspunkter der sola ikke skinner og det er vindstille.

I mange land er det store planer for batteriproduksjon fremover.
Les også

Her er batterifabrikkene som er på trappene i Europa

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.