KRAFT

Svensk atomkraftverk i brann

Ringhals kjernekraftverk.
Ringhals kjernekraftverk. Bilde: Wikipedia
Mona Strande
14. nov. 2006 - 13:12

Ingen mennesker kom til skade da en brann brøt ut kort tid etter midnatt. I halv ett-tiden bråstoppet Ringhals 3-reaktoren.

Omfattende

Et stort smell kunne høres tydelig et stykke unna kjernekraftverket, og deretter startet den eksplosjonsartede brannen med kraftig røykutvikling.

Brannvesenet fra fire distrikt måtte assistere kraftverkets egne brannfolk for å få slukket brannen. Slukkingsarbeidet tok mange timer, og tirsdag morgen var det fortsatt noen flammer igjen. Dette var imidlertid grunnet olje som hadde sprutet ut av radiatoren og tatt fyr.

Elektrisk feil

Ifølge Ringhals-ledelsen oppstod brannen i en transformator som er koblet sammen med én av to turbiner på reaktor 3-anlegget.

Den ligger utenfor selve turbinhallen, men på grunn av en påfølgende feil i det elektriske systemet bråstoppet reaktoren.

Trygg reaktor

Det var aldri fare for selve reaktoren, som ligger 70 meter unna - og beskyttet av en åtte meter høy betongmur på alle kanter.

Den svenske kjernekraftinspeksjonen ( SKI) fulgte brannen, og kunne etterpå opplyse om at alle sikkerhetssystemer fungerte som de skulle.

I dag skal Ringhals selv inspisere området.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Dyrt stopp

Og hendelsen koster penger. Å ikke produsere koster millioner av kroner hvert døgn, og det vil ta uker før reaktoren kan startes igjen.

- Det er snakk om store penger med tanke på de strømprisene vi har i dag. I tillegg koster transformatoren penger, men først og fremst er det å stoppe produksjonen som blir dyrt, sier pressesjef Gösta Larsen, Ringhals, til Aftonbladet.

Ikke første gang

Det er andre gang iløpet av få måneder at det brenner på Ringhals. I midten av september oppstod det brann i et sikiringsskap etter en kortslutning.

Det er heller ikke mer enn fire måneder siden fire kjernekraftreaktorer måtte stenge ved reaktoren Forsmark 1, etter at sikkerhetssystemet sviktet ved en kortslutning i en koblingsstasjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.