KRAFT

Svensk atomkraft hangler

OSKARSHAMN: Dette er reaktorhallen på O3 ved Oskarshamn. Nå er reaktoren stengt ned nok en gang, og det vil ta minst 10-14 dager før den kan settes i drift igjen.
OSKARSHAMN: Dette er reaktorhallen på O3 ved Oskarshamn. Nå er reaktoren stengt ned nok en gang, og det vil ta minst 10-14 dager før den kan settes i drift igjen. Bilde: OKG
Kjetil Malkenes Hovland
7. des. 2010 - 07:08

Ringhals AB:

  • Eiere: Vattenfall 70,4% og E.ON Kärnkraft Sverige AB 29,6%
  • Direktør: Bertil Dihné
  • Ansatte per 31. desember 2009: 1590
  • Produksjonskapasitet: 28 TWh per år, med mål om å øke til 32 TWh fra 2015
  • Installert effekt: 3707 MW (megawatt)

Oversikt over tekniske data fra Vattenfall

Kilde: Vattenfall

Oskarshamns Kraftgrupp

  • OKG eier og driver tre reaktorer, O1, O2 og O3
  • Reaktorene ble satt i drift i 1972, 1974 og 1985
  • Til sammen er installert effekt 2603 MW, og reaktorene står for ti prosent av Sveriges elproduksjon

Kilde: OKG

Etter gjentatte problemer begynner det å bli vanskelig for nordiske forbrukere å stole på svenske atomreaktorer.

I helgen stoppet både Oskarhamn 3 (maksimal effekt på 1450 megawatt, MW) og Ringhals 1 (855 MW) enda en gang.

I dag er reaktoren Ringhals 1 i gang igjen, ifølge en melding fra eierne til Nordpool Spot.

Les også: Alle reaktorer i gang

Kjernekraftverket Ringhals
RINGHALS: Reaktor 1 ved kjernekraftverket Ringhals skal etter planen settes i drift igjen i dag tidlig, etter at det oppstod problemer natt til mandag. Vattenfall

Langvarige problemer

Ringhals 1 og Oskarshamn 3 skulle startes opp den 1. desember etter vedlikehold, men fikk begge problemer.

Les også: Derfor stoppet atomkraften

Etter noen dager klarte likevel Vattenfall og E.On å starte opp Ringhals 1 og E.On- og Fortum-eide Oskarshamns Kraftgrupp (OKG) klarte å starte O3. Med ti av ti svenske atomreaktorer på plass kunne forbrukerne dermed se fram til en vinter med noe lavere strømpriser.

Trøbbel i helgen

Så kom meldingene om at begge reaktorene har stoppet igjen. Ringhals 1 stanset natt til mandag på grunn av elektrisk feil. Den skal nå være startet opp, og skal etter planen nå full effekt torsdag denne uken.

– Det er nivåvakter inne i reaktorinneslutningen. Det er veldig mange av dem, og to av dem har fått jordfeil. Vi bestemte oss for å stenge av reaktoren for å sjekke årsaken, sier kommunikasjonssjef Gösta Larsen ved Ringhals til Sveriges Radio.

Oskarshamn 3 stanset lørdag, etter kun to dagers drift. Det første produksjonsdøgnet ble flere avvikende måleverdier registrert, ifølge en pressemelding fra OKG.

2000-06-20:O1,O2 och O3 från sydväst.
Oskarshamn 3 stanset lørdag, etter kun to dagers drift. Det første produksjonsdøgnet ble flere avvikende måleverdier registrert, ifølge en pressemelding fra OKG. OSKARSHAMNKRAFTVERKET: Ifølge en melding fra eierne OKG går det 10-14 dager før O3 kan startes opp igjen. Etter planen skulle den levere 1100 MW gjennom vinteren. Arkiv

1100 tonns turbinrotor

Problemet skyldes turbinlagrene som den 72 meter lange og 1100 tonn tunge turbinrotoren hviler på, ifølge OKG.

«Under det første produksjonsdøgnet har vi registrert et antall avvikende måleverdier i turbinutrustningen, men ikke fra det turbinlageret som tidligere har voldt problemer. Denne gangen noterte vi i stedet avvikende lagertemperaturer fra det lageret som sitter mellom den tredje lavtrykksturbinen og generatoren,» heter det i pressemeldingen som er lagt ut lørdag.

Av sikkerhetshensyn og for å unngå skader på turbinrotoren avbrøt man derfor driften.

«Turbinleverandøren er blitt oppfordret til snarest mulig å komme til stedet for nok en gang å inspisere utrustningen og gjøre de tiltak som kreves. Turbinanlegget forberedes for inspeksjoner i helgen. Til de er sluttført i begynnelsen av kommende uke kan vi ikke dra konklusjoner om skadeomfanget,» skriver OKG.

Oskarshamn O3-kontrollrom
«Turbinleverandøren er blitt oppfordret til snarest mulig å komme til stedet for nok en gang å inspisere utrustningen og gjøre de tiltak som kreves. Turbinanlegget forberedes for inspeksjoner i helgen. Til de er sluttført i begynnelsen av kommende uke kan vi ikke dra konklusjoner om skadeomfanget,» skriver OKG. KONTROLLROMMET: Oskarshamns reaktor 3 kontrolleres herfra. OKG

Tar 14 dager

Ifølge en melding fra OKG til Nordpool Spot vil det ta minst 10-14 dager før Oskarshamn 3 er tilbake i drift.

Uten de to reaktorene er bare litt over 70 prosent av Sveriges atomkraftkapasitet i produksjon. Ifølge Wikipedias liste over svenske kjernekraftverk utgjør kjernekraftens effekt totalt 9416 MW. Forsmarks tre reaktorer står for 3276 MW, Oskarshamns tre reaktorer for 2580 MW og Ringhals' fire reaktorer for 3560 MW. De to Barsebäck-reaktorene er ikke lenger i drift.

At to reaktorer nå er ute, påvirker selvsagt de nordiske strømprisene både på kort og lang sikt.

Les også: Ny reaktorstans driver strømprisene oppover

Næringsminister Maud Olofsson kalte inn energiselskapene til møte i høst for å forsikre seg om at det ikke skulle bli en ny krisevinter. Nå spørs det hva reaksjonene blir hvis kraften ikke snarest mulig kommer på plass.

Les mer om: