IKT

Svendsen helgarderer

HELGARDERT: Konserndirektør for teknologi i Telenor, Berit Svendsen, fremhever fortsatt kobberkablenes fortrinnlige egenskaper for bredbåndsoverføring, men sørger nå likevel for å ha fiberkabel i reserve.FOTO: FINN HALVORSEN
HELGARDERT: Konserndirektør for teknologi i Telenor, Berit Svendsen, fremhever fortsatt kobberkablenes fortrinnlige egenskaper for bredbåndsoverføring, men sørger nå likevel for å ha fiberkabel i reserve.FOTO: FINN HALVORSEN

– Det er viktig å presisere at ulike kobberkabelteknikker, med ADSL i spissen, vil være Telenors hovedsatsing på bredbåndsiden i mange år framover. Nye DSL-teknologier utvikles raskt, og tjenester som TV og video-på-forespørsel, vil om ikke lenge kunne leveres over det eksisterende kobbernettet.

Ovenstående er en standardformulering som konserndirektør for teknologi i Telenor, Berit Svendsen har med i alle sine foredrag om Telenors bredbåndstrategi.

Hemmelig oppdrag

Likevel har hun i det stille sendt ut en forespørsel om utvikling og produksjon av en ny type kombinert kabel som inneholder både kobberpar og optiske fibre. Nexans har fått oppdraget med å produsere den nye kabelen, som vil bestå av fire kobberpar og ett fiberpar.

Kobberparene er samtidig oppgradert til kategori 5 mot dagens kategori 3. Grovt sett betyr det en kapasitetsøkning fra 10 til 100 Mbit/s.

– Kablene vil bli noe dyrere enn dagens mest vanlige kabler med fem kobberpar, men ikke mye, sier Jan Fladberg i Telenor FoU. – Den største utgiften ved legging av nye kabler ligger dessuten i selve gravearbeidet, sier han.

Det ligger derfor i kortene at Telenor vil benytte den nye kombikabelen i nye boligbyggingsprosjekter. De tar dermed første skritt mot et fiber-til-hjemmet-nett.

I Norge blir det hvert år bygd om lag 20.000 nye boliger. Ved å benytte den nye kombikabelen, gjør Telenor gravejobben fram til nybyggene en gang for alle. Det vil i ettertid ikke bli nødvendig med ytterligere gravearbeider for å legge telekabler.

Fremtidsrettet

– Kombikabelen er både fleksibel og framtidsrettet. Den gjør det mulig for oss å levere alt av tjenester som forutsetter kobbernett, som for eksempel vanlig telefoni og alarmtjenester, samtidig som det vil være kapasitet til nær sagt alle tenkelige og utenkelige framtidige tjenester til våre kunder. Når kobbernettet ikke lenger har tilstrekkelig kapasitet til å overføre de tjenestene kundene etterspør, vil Telenor ta i bruk de optiske fibrene i kombikabelen, sier Berit Svendsen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.