KLIMA

– Svekker vår troverdighet i klimapolitikken

NEI TIL KJERNEKRAFT: Miljøvernminister Helen Bjørnøy advarer mot kjernekraft, og vil heller satse på CO2-håndtering, energieffektivisering og fornybar energi for å løse klimaproblemet.
NEI TIL KJERNEKRAFT: Miljøvernminister Helen Bjørnøy advarer mot kjernekraft, og vil heller satse på CO2-håndtering, energieffektivisering og fornybar energi for å løse klimaproblemet. Bilde: MD
4. mai 2010 - 09:08

Tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy mener Regjeringen har bøyd unna for Statoil og en mektig oljeindustri når det gjelder CO2-rensing på Mongstad.

– Veldig trist

– Dette er veldig beklagelig og veldig trist. Jeg skulle ønske regjeringen kunne ha stått på den opprinnelige planen, sier tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) til Aftenposten om regjeringens beslutning om å utsette CO2-rensingen på Mongstad.

Fullskalarensing på Mongstad fra 2014 var en sentral del av Soria Moria I-erklæringen og avgjørende for at SV valgte å gå inn i Stoltenberg-regjeringen.

– Norge har flagget dette prosjektet svært høyt internasjonalt. Når vi reduserer ambisjonene, så reduserer vi også vår egen troverdighet, sier hun.

Men statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tar ikke selvkritikk.

– Hvis det er noe som ville vært kritikkverdig var det om vi hadde presset gjennom et prosjekt på en tidsplan som hadde ført til et dårlig prosjekt, sier han til VG.

Bellona bryter med SV

Utsettelsen av fullskala gassrensing på Mongstad gjør at Bellona bryter dialogen med SV-leder Kristin Halvorsen.

– Vi kan ikke stole på den sittende SV-ledelsen, sier Bellonas nestleder Marius Holm til Klassekampen.

Samarbeidet har ifølge avisen vært uformelt, men svært nært. Nå slår det sprekker.

– Vi kan ikke forholde oss til SV på den måten lenger, at vi går inn og hjelper dem. Det er altfor stor risiko for at vi skal brenne våre egne fingre, sier Holm.

Han sier at Bellona har gitt konkrete råd og innspill både til SV og Statsministerens kontor «flere ganger om dagen» under forhandlingene om de rødgrønne regjeringsplattformene, og at det også er blitt gitt avklaringer på hva SV ville få støtte og ryggdekning for.

Miljøpolitisk talsmann i SV Snorre Valen beklager at Bellona bryter samarbeidet med SV og sier at de to har mange felles mål.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.