NYHETER_BYGG

Sveitsisk presisjon

Byggingen av en 9,4 kilometer lang T-bane tunnel gjennom Zürich har vakt oppsikt i internasjonale fagmiljøer. Sveitserne følger nøyaktig alle planer og tidsskjema og de har unngått budsjettoverskridelser.

Mens Romeriksporten i Norge og Hallandsåsen i Sverige studeres av geoteknikere og tunnelbyggere som vil lære av problemfylte prosjekter, er Zürich-tunnelen blitt et flaggskip. Viseadministrerende direktør ved Norges Geotekniske Institutt (NGI), Oddvar Kjekstad, er imponert etter å besøkt anlegget.

Tunnelen går gjennom svært vanskelige grunnforhold og tvers gjennom et tett befolket område bare fire-fem meter under overflaten. Ett sted går anlegget til og med tvers gjennom et underjordisk parkeringshus. - Alle utfordringene er taklet med glans. Her kan man snakke om sveitsisk presisjon, sier Kjekstad.

Kjekstad leder det EU-finansierte vitenskapelige og tekniske forskningssamarbeidet Costs Action C7, som blant annet går ut på å samle og utveksle informasjon om erfaringer fra komplekse undergrunnsarbeider i urbane strøk.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.