NYHETER_BYGG

Sveiseslurv i byggenæringen

Joachim Seehusen
9. mars 2006 - 14:05

Flere aktører i byggenæringen slår nå alarm om det de mener er uansvarlige forhold i byggenæringen. Mens alle stålkonstruksjoner i Nordsjøen produseres under grundig kontroll, er situasjonen en annen på land. Halvparten av kommunene unnlater å følge kravet om å sjekke arbeidet som gjøres i bygg- og anleggsnæringen, hevder Asgeir Haukaas i Teknologisk Institutt.

– Det er derfor stor fare for konstruksjonsfeil og at bygninger ikke tåler det de på papiret skal tåle, sier han.

– Det er sterke ord. Vet du at bruken av ukvalifisert personell er utbredt?

– Ja, det vet jeg. De er ofte verken kvalifisert eller sertifisert. Når man sveiser store konstruksjoner kan man ta inn hvem som helst som sier de kan sveise, sier Haukaas.

Han sier videre at sveisesertifikater er så kompliserte at mange ikke forstår dem. Dermed kan en person vise frem et sveisesertifikat som gjelder for helt andre typer materialer eller sveisemetoder.

Daglig leder Dag Arnfinn Nilsen i Unitek AS, som arbeider med kvalitetssikring og dokumentasjon av sveising, gir Haukaas full støtte. – Ja, jeg vet at det brukes ukvalifisrte sveisere. Jeg kan ikke tallfeste det, men jeg vil anta at de aller fleste mangler sertifisering, sier Nilsen.Viljen mangler

Nilsen mener at ansvaret pulveriseres. Hovedentreprenøren skyver det over på en underentreprenør, som igjen skyver det videre. – Det er behov for en opprydning. Vår erfaring fra byggebransjen, når det gjelder kvalitetsarbeid i forbindelse med sveising i stålbygg, er at viljen til å ta tak i dette mangler, sier han.

– I offshore vet alle hvilke krav som må oppfylles før byggingen starter. På land er entreprenørene mer opptatt av å holde kostnadene nede, sier sveiseleder Eivind Veim i den Haugesund-baserte bedriften Vetco Aibel

– På land er kvalifiserte sveiseprosedyrer mangelvare. Få kjenner til hva som er kravene, eller om det i det hele tatt finnes krav, sier Veim.

Øystein Løset som sitter i Rådgivende Ingeniørers ekspertpanel stiller seg undrende til sammenligningen med offshore. – Konstruksjoner offshore blir jo utsatt for andre belastninger enn på land, utmatting som resultat av bølgevevegelser er et eksempel. Dessuten er det andre godstykkelser og materialer.

Løset avviser også at det kan være tvil om hvilke krav som gjelder og viser til Norsk Standard.

Sjekker ikke

Statens bygningstekniske etat kjenner problemet.

– I prinsippet er kravene til sikkerhet omtrent de samme i bygg- og anleggbransjen. Men halvparten av landets kommuner fører ikke tilsyn med arbeidene som gjøres. Dermed slipper de som ikke følger reglene unna, sier assisterende direktør Gustav Pilgram Larsen.

Han legger ikke skjul på at mange firmaer spekulerer i den dårlige kontrollen. Et byggearbeid skal knytte til seg et eksternt foretak som skal kontrollere arbeidet.

– Vi oppfordrer kommunene til å følge reglementet, sier Pilgram Larsen. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.