PRODUKSJON

Sveisen jubilant

Jubilanten så dagens lys i Gøteborg i 1904. Da etablerte den svenske marineingeniøren Oscar Kjellberg Elektriska Svetsnings Aktiebolag, senere kjent som Esab. Etter mange eksperimenter hadde Kjellberg funnet ut at metallskjøter kunnen smeltes sammen ved hjelp av en dekkende elektrode og elektrisk strøm, selv om sveiseteknikken da allerede var oppfunnet i Russland.

Et industrieventyr

Slik startet det som skulle vise seg å bli et svensk industrieventyr. Takket være stor vekt på teknologi og produktutvikling, har Esab i alle hundre årene ligget i tet innen sveiseteknologien. Allerede i 1912 skjedde den første knoppskytingen i England, og i løpet av de kommende tyve årene var den svenske sveiseteknologien på plass i de fleste europeiske land.

I dag eies Esab-gruppen av Charter plc med hovedkontor i London. Selskapet, som er verdens største produsent og leverandør av tilsettingsmaterialer og maskiner for sveising og skjæring, har 6700 ansatte og er representert i hele verden med fabrikker og salgskontorer. Båndene til Sverige er imidlertid fortsatt sterke, utviklingsavdelingen holder til ved fabrikken i Laxå.

Alt-i-en

Nyheten Artisto SuperPulse representerer det ytterste av dagens teknologi som kan stappes inn i en og samme sveisemaskin. Her er det snakk om en videreutvikling av pulse/puls-konseptet, og resultatet er at èn og samme maskin kan brukes til alle sveisemetoder. En ny pulse/kortbue-metode erstatter TIG-prosessen med sveising av buestreng. Fordelen med denne metoden er at man får bedre kontroll over varmetilførelsen, som særlig er en fordel ved tynnplatesveising.

Spraybue/puls har sin fordel ved stillingssveising av tykkere materialer. Aluminium kan sveises vertikalt stigende uten pendling, noe som ikke minst letter jobben for sveiseren.

Utviklerne hos Esab er svært fornøyd med produktet. I tillegg til mig-lodding av tynne materialer innebærer det større bredde i bruksområdet for maskinen og gir bedre kontroll på alle sveisemetodene. Artisto-serien vil bli levert i en standard utførelse. Med en enkel konfigurering fra leverandørens side kan man bestemme hvilke sveisemetoder den enkelte maskin skal dekke.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.