KRAFT

Svartisen tre måneder forsinket

AGGREGAT SKADET: Statoren på Statkrafts nye aggregat på Svartisen er skadet. Bildet er tatt da kraftverksjef Karl Svein Thorrud viste fram aggregatet til Teknisk Ukeblad for to uker siden.
AGGREGAT SKADET: Statoren på Statkrafts nye aggregat på Svartisen er skadet. Bildet er tatt da kraftverksjef Karl Svein Thorrud viste fram aggregatet til Teknisk Ukeblad for to uker siden. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
13. des. 2010 - 13:36

Under oppstart av det nye aggregatet onsdag ble det oppdaget at en løs metalldel hadde gjort skade på statoren i aggregatet, forteller Statkrafts pressetalsmann for Nord-Norge, Bjørnar Olsen.

– Nå må vi demontere maskinen, løfte opp rotoren, inspisere og reparere skadene, sier Olsen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Svartisen oppgraderes

Juni

Opprinnelig var planen at det nye aggregatet skulle testkjøres i tre måneder og komme i normal produksjon i mars.

– Prognosen er at vi skal starte testkjøring i begynnelsen av mars, sier Olsen. Ifølge en markedsmelding til kraftbørsen Nord Pool planlegger Statkraft at kraftverket skal komme i normal produksjon fra 1. juni.

Olsen sier det er for tidlig å slå fast hvorfor metalldelen løsnet og hva som er årsaken til det. Det er også for tidlig å slå fast hvor stor kostnaden blir.

Les også: Svart tid for Svartisen

Begrenset vanntap

Bortfall av inntekter fra kraftproduksjonen er ofte en vesentlig kostnad når aggregater havarerer, men i dette tilfellet er Statkraft godt stilt. Statkraft har nemlig allerede et aggregat på 350 MW i kraftverket.

Det nye aggregatet på 250 MW er bygget for at Statkraft kan produsere mer kraft i perioder når prisene er høye. Det eksisterende kraftverket vil dermed produsere kraft jevnt og trutt slik at vanntapet blir begrenset.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.