Svartisen-problemer avslører kompetansesvikt

Svartisen-problemer avslører kompetansesvikt
SVEKKET KOMPETANSE: Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen mener det har gått nedover med kompetansen for bygging av kraftaggregater de siste 20 årene. Bilde: Øyvind Lie

Aggregatet på 250 MW ligger an til å komme i drift over ett år etter planen. Blant annet har det vært sprekker i løpehjulet og en løs metalldel i statoren.

Les også: Sprekker i løpehjulet stanser Svartisen

– Vi har slitt veldig med Svartisen. Nå håper vi på normal drift i løpet av 2012, men det skulle egentlig skjedd i 2010, sa Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen på Paretos kraftkonferanse i Oslo i dag.

Les også: – Kun fem nordmenn kan designe en generator

Kompetanseproblem

Han fortalte at de har slitt med både det elektriske og det elektromagnetiske utstyret.

– Jeg tror dessverre dette er et tegn på at kompetansen, både i Statkraft og blant underleverandørene, ikke er den samme som for 20 år siden da de store utbyggingene pågikk for fullt, sa Statkraft-sjefen.

Overfor Teknisk Ukeblad utdyper han:

– Vi holder på å gå gjennom alle ledd i den prosessen. Vi har ikke et endelig svar, men det er helt klart at det som ikke har virket godt nok er både selve turbindelen og generatordelen. Det har med utstyret å gjøre. Ikke med fjellarbeidet, men med mekanisk utstyr, sier Rynning-Tønnesen.

Les også: Nok en Svartisen-utsettelse

Full gjennomgang

– Hvor ligger problemene først og fremst, hos Statkraft eller hos underleverandørene?

– Jeg vil ikke gå ut med noen fordeling der, men konstaterer at i sum har aggregatet ennå ikke kommet på luften. Vi har en full gjennomgang, og den er ikke ferdig, sier Rynning-Tønnesen.

Han understreker imidlertid at det dreier seg om et komplisert prosjekt med store dimensjoner.

Les også: Ny norsk turbin til Amerika

Les mer om: