BYGG

Svarte snekkere banker ut hvite

Mona Sprenger
27. nov. 2006 - 09:13
Vis mer

Det bankes og hamres, men hos andre er det grunn for jammer.

– Det er full fart på Nesodden. Det bankes og det hamres overalt. Utenfor husene ser vi polske og latviske biler, men hos oss har aldri før vært så stille, sier byggmester Sæthern, som får færre og færre regionale oppdrag.

Utkonkurrert

I 16 år har han arbeidet som byggmester på Nesodden. Nå samarbeider han med en annen byggmester, som opplever det samme.

– Hos han har telefonen stått stille siden i vinter. Selv merket jeg det første gang i mai for tre år siden, da mistet jeg en jobb til 11- 12 polakker, sier Sæthern, som føler at han har blitt utkonkurrert av utenlandsk arbeidskraft.

– De har kommet og overtatt plassen vår.

Blir brukt til kontroll

Byggefirmaet Kjetil Eriksen merker også den svarte delen av næringen.

– Vi opplever at folk bruker oss til å kontrollere hvor mye de sparer på gjøre oppdraget svart. Vi gir en pris på et oppdrag, men får aldri noen tilbakemelding. Oppdraget blir i stedet gjort svart uten kontrakter. Det er forstemmende, sier daglig leder Kjetil Eriksen, som understreker at det ikke nytter å sutre.

– Vi klarer heldigvis fremdeles å selge oss inn på seriøsitet, men det er et kjempeproblem. Spesielt for små og mindre bedrifter.

Koster å være seriøs

Det er Byggenæringens landsforening (BNL) helt enig i.

– Akkurat nå koker markedet, men hva skjer når det avtar? Det koster å være seriøs. Useriøse bedrifter kan underby fordi lønnskostnadene ikke er de samme, pensjonsutgifter finnes ikke, skatter og avgifter betales ikke, materialene er delvis svarte, forsikringer finnes ikke, garantier stilles ikke og administrasjonskostnadene er minimale, sier adm. direktør i BNL Sverre A. Larssen. Han mener at mange forbrukerne er naive når de velger svart arbeidskraft.

Frykter skred av byggeskader

– Velger du svart kan bli stående som ansvarlig for yrkesskader og du kan bli saksøkt. Du får ikke gyldig dokumentasjon på at boligen din er pusset opp i tråd med gjeldene forskrifter. Det kan koste dyrt, advarer Larsen, som nå frykter et skred av byggeskader.

– Vi hører historier om rørlegger som sparer på membran og lignende. I dag er det så stor rift om arbeidskraften at det er ingen som spør etter papirer og referanser. Det blir dermed vanskelig å skille klinten fra hveten.

Mangler kunnskap om norsk byggeskikk

- Det har kommet en ny type byggeskader, bekrefter forsker med SINTEF Byggforsk, Trond Bøhlerengen.

Byggskader koster. Sintef Byggforsk anslår prisen på skader og feil til å ligge mellom 12 og 14 milliarder kroner i året.

– Det ser ikke ut til at omfanget vil gå ned. Den veldige boomen i næringen har tiltrukket seg utenlandsk arbeidskraft, som verken har kunnskap om norsk byggeskikk eller kan lese norske tegninger. Dette skaper nye problemer, sier Bøhlerengen.

– Hvilke nye typer skader har dere oppdaget?

– Det har blant annet blitt mer vanlig å sette opp ferdige hus på eksisterende grunnmurer. Det skaper et blindrom, som er mer fuktutsatt fordi huset er bedre isolert enn før. Det skaper en ny type fuktskade, sier Sintef-forskeren.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.