KRAFT

Svart tid for Svartisen

NY DRIFT: Kraftverksjef Karl Svein Thorrud håper at generatoren skal være klar for ny drift i slutten av mars. I bakgrunnen demonteres viklingene for å kunne skifte ut transformatorblikk.FOTO: KNUT STRØM
NY DRIFT: Kraftverksjef Karl Svein Thorrud håper at generatoren skal være klar for ny drift i slutten av mars. I bakgrunnen demonteres viklingene for å kunne skifte ut transformatorblikk.FOTO: KNUT STRØM Bilde: Knut Strøm
Knut StrømKnut Strøm
30. nov. 2006 - 08:00

Statkraft tapper nå rundt 15 kubikkmeter i sekundet fra Storglomvassdammen for å hindre overløp.

Kostnadene på reparasjonen er anslått til rundt 20 mill. kroner, men tapet av kraftproduksjonen vil være langt mer.

Kostbart

Informasjonssjef Bjørnar Olsen i Statkraft Region nord tror at tapet av kraftinntekter fra verket vil dreie seg om flere hundre millioner kroner. Betydningen for kraftoppdekningen er minimale.

Skadene på generatoren oppsto i forbindelse med orkanen «Narve» i januar. Hyppige kortslutninger i sentralnettet utsatte aggregatet for store påkjenninger og skader. Det første havariet skjedde 20. august. Kraftverket har det største aggregatet i Norge på 350 MW.

For optimistiske

Etter reparasjon ble kraftverket satt i gang 21. oktober, men bare etter noen dager ble det nytt havari.

- Vi var nok kanskje litt for optimistiske ved første gangs reparasjon, sier kraftverksjef Karl Svein Thorrud. Årsaken til begge havariene har vært sterk varmeutvikling i øverste del av statoren.

I kraftverket er nå rotoren løftet ut og det arbeides i to titimersskift med å demontere viklingene. I alt 364 viklingsstaver må fjernes før de skal få tilgang til statorens blikkpakke. Blikket skal skiftes i en høyde av opptil 50 cm regnet fra toppen av stator.

Det innebærer at opptil 27.000 blikksegmenter med en totalvekt på 30 tonn skal skiftes ut før rehabiliterte viklinger kan monteres tilbake.

Aggregat til jul

Etter første gangs havari ble det bestilt ny stator, men det er ikke hyllevare og kan først leveres om ett og et halvt år. Siden kraftverket bare har ett aggregat, må vannet tappes forbi kraftverket.

Nå ønsker Thorrud seg et nytt aggregat som det allerede er satt av plass for innerst i stasjonshallen. Juleønsket for kraftverket kan bli oppfylt siden styret i Statkraft skal behandle saken like før jul.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.