MENINGER

Svart eller hvitt

På et First Tuesday-arrangement nylig ble pressen lovet både topp-politisk debatt om innovasjon og kåring av Norges 50 raskest voksende teknologiselskaper på en og samme kveld.

Etter dette arrangementet fremstår svart-hvitt begrepet enda tydeligere: En spørrerunde blant 340 av IT-nettverket Fist Tuesdays medlemmer viste at over 50 prosent så på seg selv som svært nyskapende. Bare to prosent svarte at de tjente på andres ideer. Hadde tilsvarende spørsmål vært stilt til byggeindustriens medlemmer, ville nok svarene vært omvendt. Kanskje altfor beskjedent, men mye mer edruelig.

Næringsminister Ansgar Gabrielsen hadde en vanskelig jobb med å fortelle First Tuesday-deltakerne på SAS-hotellet i Oslo hva som er nytt i den nylig framlagte innovasjonsplanen. Få av debattantene hadde i det hele tatt lest innovasjonsplanen. Dessuten ender alltid slike debatter opp med klager på skattereglene.

Debattdeltaker og IT-gründer Shahzad Rana foreslo å etablere en stipendordning for innovatører etter modell av dagens kunstnerstipend. Dette var ett av få konkrete tiltak som kom frem i debatten og næringsministeren lovet å se nærmere på forslaget.

Mange representanter for IT-bransjen overrasket ved å snuble i begrepene og snakke om innovasjon som om dette er synonymt med bedriftsetablering. Eller i beste fall noe som bare skjer i den framtidsrettede IT-bransjen.

Er det virkelig noen som tror at innovasjon startet med IT-æraen? Hva da med offshorevirksomheten vår? Takket være 20 år med forskning og innovasjon kan Statoil produsere Snøhvit-gassen på havbunnen utenfor Hammerfest. Og hva hadde egentlig oppdrettsnæringen vært uten innovasjon? Dette er bransjer som har skaffet landet enorme inntekter og verdifulle arbeidsplasser.

Siste innovasjonsinnspill kommer fra Nordisk Ministerråd. Rådet ønsker å forene innovasjonskreftene i Norden slik at vi kan bli en slagkraftig internasjonalt ledende region innen forskning og innovasjon.

Samtidig skriver næringsminister Gabrielsen i sin innovasjonsplan at Norge skal være ett av verdens mest nyskapende land og ligge i tet når det gjelder kunnskap, teknologi og verdiskaping.

Gabrielsen bør kanskje skjele litt til IT-bransjen, slå seg på brystet og si høyt og tydelig: Vi skal bli best!

Veslemøy Nestvold

Redaksjonssjef (konstituert)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.