Solenergi i Tyskland

Svarer på strømkrisen: Tyske delstater påbyr solceller

To tyske delstater påbyr nå solceller på parkeringsplasser og nye næringsbygg. Den tyske regjeringen jobber med et landsomfattende påbud.

Flere delstater i Tyskland påbyr nå solceller på nye bygninger og over nye parkeringsplasser.
Flere delstater i Tyskland påbyr nå solceller på nye bygninger og over nye parkeringsplasser. (Foto: LEC Leutenegger Energie Control)

To tyske delstater påbyr nå solceller på parkeringsplasser og nye næringsbygg. Den tyske regjeringen jobber med et landsomfattende påbud.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Fra 1. januar i år må alle nye næringsbygg i de tyske delstatene Baden-Württemberg og Nordrhein-Westfalen ha solceller som del av byggeplanene. Det har delstatsmyndighetene bestemt.

– Dette er relatert til bygningstekniske krav om energibruk. Det kan gi et voksende marked for bygningsintegrerte solceller, sier solcelleekspert Bjørn Thorud i Multiconsult.

Fra 1. mai innføres tilsvarende krav på alle nye boligbygg, og fra 1. januar 2023 må det også installeres solceller på alle eldre boligbygg der det planlegges takrenovering.

– Nødvendig med påbud

– Baden­-Württemberg har satt seg som mål å være helt klimanøytral innen 2040. Det er fem år tidligere enn hva den føderale regjeringen planlegger for, sier delstatens miljøvernminister Thekla Walker i en pressemelding.

Thorud i Multiconsult sier til Teknisk Ukeblad (TU) at påbudet er nødvendig fordi så mange boliger i Tyskland er utleieboliger.

Nye parkeringsplasser med mer enn 35 plasser må nå bygge med solceller i flere tyske delstater. Foto: Luftfahrt Magazine.de

– Mange næringsbygg bygges for utleie, og ettersom det er leietaker som får glede av strømmen, henger denne delen av markedet etter, sier han. Han sier samme utfordring eksisterer i boligmarkedet, fordi så mange tyskere leier boligen sin, framfor å eie den.

– Selv om solceller er lønnsomt i Tyskland, er det mange utleieboliger som ikke har dette. Det nye påbudet vil endre på dette, sier han til TU.

Miljøvernministeren i Baden-Württemberg sier solceller også er viktig for forsyningssikkerheten.

– Vindenergi og solceller er viktige fornybare energikilder som sammen kan skape en bedre forsyningssikkerhet, samtidig som de bidrar til at vi når klimamålene våre, sier hun.

Solceller er allerede «big business» i Tyskland og leverte både i 2020 og 2021 nesten 50 TWh med elektrisitet, omtrent 10 prosent av elektrisitetsforbruket. Til sammenlikning leverte vindkraften mer enn 110 TWh i 2021.

Får solceller på parkeringsplasser

Men Tyskland har høye ambisjoner og vil at 65 prosent av elektrisitetsforsyningen skal dekkes av fornybar energi allerede i 2030. Det vil ifølge forskningsinstituttet Fraunhofer ISE kreve at det installeres mellom 5 og 10 gigawatt (GW) solenergi hvert år. I 2021 installerte landet 5,3 GW med solenergi.

De tyske delstatene har imidlertid mye selvstyre, og Baden-Württemberg ligger spesielt langt framme. Den populære Winfried Kretschmann (73) fra De grønne har sittet ti år som delstatspresident og iverksatte flere tiltak for å fremme solenergi. Nå følger den industritunge delstaten Nordrhein-Westfalen på med tilsvarende påbud, også for solceller på parkeringsplasser: Alle parkeringsplasser med mer enn 35 plasser vil i fremtiden også måtte tekkes med solcelleanlegg i begge de to delstatene.

– Dette kan også klargjøre flere parkeringsplasser for elbiler, ettersom salget av elbiler begynner å stige i Tyskland, sier Thorud i Multiconsult.

Etter at det nye påbudene har blitt innført i Baden-Württemberg og Nordrhein-Westfalen, jobber nå flere andre delstater med tilsvarende lovgivning: Delstaten Bayern planlegger ifølge bransjebladet PV Magazine å innføre påbud om solceller på næringsbygg fra 1. juli i år. I tillegg er det vedtatt tilsvarende påbud i Berlin, Hamburg og Rheinland-Pfalz, med virkning fra 2023.

Kan få landsomfattende påbud

Også på føderalt nivå diskuteres nå muligheten for å innføre påbud om solceller på bestemte bygninger.

Partiet De grønne, som nå sitter i regjering med Sosialdemokratene, har gjort landsomfattende påbud til en kampsak. Også Sosialdemokratene ønsker en form for landsomfattende solcellepåbud.

De to partiene dannet i høst regjering sammen, og i regjeringsplattformen indikerer de at de ønsker å innføre et påbud om solceller på næringsbygg, mens de skriver at det bør «bli regelen» for private hjem.

Les også

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå