SAMFUNN

Svamper rent radioaktivt avfall

28. feb. 2001 - 06:49

Et av de viktigste produktene fra radioaktivt brensel er strondium-90, en radioaktiv variant som kan ødelegge beinceller og beinmarg i levende organismer.

Nå har amerikanske forskere konstruert et molekyl som opptrer som en molekylær svamp; den fanger og lagrer radioaktivt strontium fra farlig, flytende avfall. Svampene kalles oktahedriske, molekylære siler (Soms).

– Jeg er utrolig spent på dette materialet, sier forsker Tina M. Nenoff ved Sandia National Laboratories til Scientific American.

Svampene består av mikroskopiske porer som er tilpasset strontium-90 og inneholder negativt ladde plasser i strukturen. I laboratorietester fanget Soms-ene opp 99.8 prosent av strontium-90-ionene i en løsning med ulike metaller. Ved oppvarming omdannes Soms til en perovskitt, et stabilt material som tåler ekstreme fysiske og kjemiske forhold.

Derfor er Soms trolig velegnet som avfall. Nenoff planlegger å teste teknologien i et par år til før den tas i bruk i felten, men hun tror allerede den vil spille en betydelig rolle i opprenskinga etter kjernekraftverk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.