IKT

Svalbard uten ekko

Næringsminister Ansgar Gabrielsen fikk æren av å åpne forbindelsen i månedsskiftet.

Dermed forsvinner det berømte Svalbard-ekkoet fra telefonforbindelsen når øygruppens 1750 innbyggere ringer til fastlandet. Alle husstander får også ADSL-tilbud på lik linje med resten av landet, dog til en noe høyere pris.

Men fiberkabelen, som har kostet et sted mellom 300 og 400 millioner kroner, er ikke lagt for å tilfredsstille Svalbard-folkets personlige interesser.

Bakgrunnen er behovet for overføring av enorme datamengder fra Svalsats seks kjempeantenner på Platåfjellet til fastlandet og derfra videre ut i verden.

Kongsberg Satellite Services, som eies på 50/50 basis av Norsk Romsenter og Kongsberg Defence & Aerospace, fikk klare signaler om at de kom til å miste viktige kontrakter, blant annet med den amerikanske værvarslingen NOAA.

Administrerende direktør Rolf Skår i Norsk Romsenter har har vært selve drivkraften bak de to 1400 kilometer lange fiberkablene. - Det har vært mange skjær i sjøen underveis. Jo mer gledelig er det derfor å se kablene på plass og i full drift etter prosjektstarten våren 2002, sier Skår.

Gledelig er det også for UNIS, Universitetssenteret på Svalbard. - Vi skjønner antakelig ennå ikke den endelige rekkevidden av fiberkabelens betydning, sier UNIS-direktør Audhild Schanche. Hun har allerede planene klare for en 8500 kvadratmeter utvidelse av UNIS med innflytting før jul neste år.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.