BYGG

Svakeste augustmåned i boligmarkedet noen gang målt

Boligprisene steg 0,4 prosent i august ifølge fersk statistikk fra Eiendom Norge.

Aldri har det vært målt svakere utvikling i boligprisene i august  i år.
Aldri har det vært målt svakere utvikling i boligprisene i august i år. Foto: Ellen Synnøve Viseth
5. sep. 2023 - 11:47

– Boligprisene steg 0,4 prosent i august, noe som er den svakeste augustmåneden i boligprisstatistikkens historie. Renteøkningene begynner nå bite på boligprisene, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner sank boligprisene med 0,6 prosent i august.

Eiendom Norge venter en svakere utvikling i boligprisene utover høsten, og de mener det ikke er usannsynlig at man vil få et tilsvarende forløp i boligprisene som i fjor.

– Høsten 2022 falt boligprisene krapt fram mot jul, før det snudde i januar med lettelsene i utlånsforskriften, sier Lauridsen.

Samtidig har salget av helt nybygde boliger falt kraftig  og flere boligprosjekter legges nå på is i mangel på kjøpere. Særlig Østlandet og Oslo er rammet av sviktende salg.

– En svak utvikling i bruktboligprisene vil forverre tilstandene i nyboligmarkedet, hvor vi nå har den svakeste utviklingen siden bankkrisen 1988-1992. Derfor må Norges Bank holde renten i ro fremover, mens finansminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) må avskaffe utlånsforskriften, mener Lauridsen.

Med normal rente og realgjeldsnedgang, mener han begrunnelsen for utlånsforskriften falt bort

Så langt i år har boligprisene i Norge steget med 5,7 prosent, og gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var drøye 4,5 millioner kroner ved utgangen av august.

CO2-utslippene i EU har falt kraftig fra 2022 til 2023.
Les også

EU: Rekordhøy nedgang i utslippene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.