MASKINER & UTSTYR

Svak oppgang for salget av anleggsmaskiner i første kvartal

Første kvartal endte til på 852 solgte maskiner, en økning på 5,8 prosent målt mot samme periode i fjor, melder Maskingrossisternes Forening (MGF).

1,8 milliarder kroner i merinntekt til staten er resultatet av den nye skatten på anleggsmaskiner,
1,8 milliarder kroner i merinntekt til staten er resultatet av den nye skatten på anleggsmaskiner,
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
14. apr. 2021 - 15:46
Direktør i Maskingrossisterenes Forening, Tone Grøstad. <i>Foto:  MGF</i>
Direktør i Maskingrossisterenes Forening, Tone Grøstad. Foto:  MGF

– For de fleste medlemmene har det vært en grei start på året, selv om det fortsatt er noe urolighet i markedet knyttet til covid-19. For noen begynner også de globale logistikkutfordringene å gjøre seg gjeldende i forhold til tilgang på maskiner, og det er en bekymring knyttet til om vi vil oppleve lengre leveransetider som en følge av komponentmangel utover selve covid-19 perioden.

Det forteller direktør Tøne Grøstad i MGF i sin forklaring til salgstallene for første kvartal.

Marlin Luanda ble truffet av et missil utenfor Jemen 27. januar. Skipet begynte å brenne, men fikk assistanse fra det indiske marinefartøyet INS Visakhapatnam som sendte 10 soldater med spesialutstyr sendt om bord. Etter seks timer fikk de kontroll på brannen.
Les også

Norske skip unngår Suez-kanalen – det øker utslippene

 
 
 
 

Hun forteller at det fortsatt for få prosjekter som kommer til igangsettelsen innenfor bygg og anlegg til at man ser at offentlige investeringer har fungert som motkonjunkturtiltak. For flere entreprenører har også innreiserestriksjoner ført til utfordringer som har påvirket investeringsviljen.

– Til tross for dette, ser vi i første kvartal en svak vekst som ligger opp mot våre estimater for vekst gjennom 2021, men vi hadde antatt at denne veksten kom til å komme noe senere ved inngangen til året, sier Tone Grøstad.

Tallene for første kvartal forteller at den største undergruppen fortsatt er gravemaskiner på belter. Men samtidig har en sterk økning i salg av hjullastere ført til at disse to gruppene i første kvartal er jevnstore.

For gravemaskiner på belter, endte første kvartal til slutt på en nedgang på 2,5prosent, som tilsvarer sju maskiner.

Fordelingen av solgte gravemaskiner på belter etter vektklasser. <i>Illustrasjon:  MGF</i>
Fordelingen av solgte gravemaskiner på belter etter vektklasser. Illustrasjon:  MGF

Nedgangen fordeler seg jevnt over de ulike vektklassene, med unntak av klassene 8 – 11 tonn (+43,3 prosent), 14 – 16 tonn (+12,5 prosent) og 50 – 66 tonn (+140prosent) som viser vekst.

For vektklassen 50 – 66 tonn er det totalt solgt 12 maskiner i første kvartal, så selv om prosenten er stor, utgjør det få maskiner.

– Dette er en ny sektor, og mange av løsningene er ennå uprøvd. Vi må sikre innhenting av data fra leverandører som alle har ulike systemer, sier Ingrid Aamnes i Hasfslund. Hun vil ha datainnsamling i sanntid fra elektrifiserte byggeplasser.
Les også

Byggeplassene elektrifiseres – men sliter uten felles ladestandard

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.