ARBEIDSLIV

Svak dansk mobilkreftundersøkelse

Undersøkelsen er gjennomført av amerikanske forskere i samarbeid med den danske kreftforening – Kræftens Bekæmpelse. Studien er den mest omfattende som er gjort for å kartlegge denne risikoen, og omfatter over 400.000 dansker som brukte mobiltelefon i perioden fra 1982 til 1995.

Det ble ikke påvises at mobiltelefoner forårsaker hjernesvulster, leukemi eller kreft i spyttkjertler, noe som tidligere undersøkelser har antydet. Andre kreftformer økte heller ikke. I den undersøkte gruppen var det 3400 personer som fikk kreft –færre enn hva forskerne hadde ventet. Men forskerne fraråder likevel å la barn bruke mobiltelefonen for mye.

Flere mangler

Samtidig sier de danske forskerne at undersøkelsen har visse svakheter. Blant annet har ingen storforbrukere eller personer under 18 år deltatt. En annen svakhet er at få av de undersøkte har hatt mobiltelefonene sine lenge.

Derfor sier forskerne at det bør gå fra fem til ti år innen man kan være helt sikre.

De ser gjerne at produsentene begynner å varedeklarere mobiltelefonene slik at forbrukerne kan få en oppfatning om hvor mye stråling telefonene sender ut.

Undersøkelsen har heller ikke studert noen andre sykdomstilfeller som har blitt forbundet med mobiltelefoni. Det gjelder blant annet risikoen for å bli rammet av demens.

Betalt av mobilbransjen

Undersøkelsen er finansiert av Tele Danmark og mobiloperatøren Sonofon, ifølge Danmarks Radio.

Professor Henry Lai ved University of Washington sier til Danmarks Radio at 80 prosent av den forskningen som industrien finansierer viser at mobiltelefoner ikke har farlig stråling. I annen forskning er forholdet det motsatte, hevder professoren.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.