KRAFT

Svært variabel hjemmevind

Små vindturbiner på taket eller i hagen har stort potensial for fornybar energiproduksjon, ifølge studie.
Små vindturbiner på taket eller i hagen har stort potensial for fornybar energiproduksjon, ifølge studie. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
9. juli 2009 - 09:35

Små vindturbiner til bruk på bolighus er blant tiltakene som ofte blir foreslått i energisparingssammenheng.

Studie

En studie fra britiske Energy Saving Trust har sett på lønnsomheten i slike småturbiner og i hvilke områder de passer best.

For noen britiske husholdninger kan en slik turbin på taket produsere strøm for rundt 30.000 kroner i året, ifølge studien. Men noen ville også tape penger på investeringen.

– Studien vår var ikke testet i laboratoriet eller basert på datamodeller, men på virkelige hjem for å gjøre en uavhengig ytelsesvurdering, sier rapportforfatter Simon Green ifølge BBC.

Ulike typer

57 ulike steder ble testet over to år, og man testet både bygningsmonterte og frittstående turbiner.

De bygningsmonterte turbinene var generelt mindre enn de øvrige, gjerne så små som 50 cm i rotordiameter.

De frittstående var større, kraftigere turbiner som gjerne ble plassert i utkanten av hagen eller åkeren.

Beliggenhet

Forskerne målte energiproduksjonen hvert femte minutt, og kunne derfor relativt nøyaktig regne ut produksjonen i løpet av et helt år. Og konklusjonen var klar.

– Den fundamentale konklusjonen er ”beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet”. Det er av kritisk viktighet at vindturbinene er plassert i et område med tilstrekkelige vindressurser, sier Green.

Forskerne anslår at minimum gjennomsnittlig vindhastighet må være minst 5 m\s eller 18 km\t.

Offshoreturbin på land

Området med best ytelse fant forskerne på Orknøyene. En frittstående turbin på 6 kW produserte der nærmere 22.000 kWh, tilsvarende nærmere 30.000 kroner med britisk energipris.

– Beliggenheten er i praksis en offshore vindturbin montert på land og representerer et nesten perfekt sted. Det er ingen obstruksjoner rundt turbinen og den er montert i veldig ren luft, skriver forskerne i rapporten.

En slik turbin vil ha en tilbakebetalingsperiode på under 10 år, ifølge studien.

Energisluk

Men ikke alle områdene var like gunstige. Den husmonterte turbinen (1 kW) på et testhus i Dagenham i Essex produserte faktisk mindre energi enn den forbrukte.

Her var vindhastigheten magre 2,37 m\s.

Studien konkluderer med at Storbritannia har potensial for over 450.000 mikroturbiner med en produksjon på nesten 3.500 GWh, nok til 870.000 husstander.

Energy Saving Trust planlegger nå å gjennomføre liknende studier på andre fornybare energikilder, blant annet fotovoltaiske solpaneler og varmepumper.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.