KLIMA

SV vil ikke ha kullgruver

SIER NEI: - Planene om ny gruve på Svalbard kan kullkaste Norges klimamål, sier SVs miljøpolitiske talsmann Snorre Valen.
SIER NEI: - Planene om ny gruve på Svalbard kan kullkaste Norges klimamål, sier SVs miljøpolitiske talsmann Snorre Valen. Bilde: Kjell Herskedal
19. sep. 2011 - 07:51

Sosialistisk Venstreparti vil legge ned kullgruvene på Svalbard. Arbeiderpartiet og LO vil ha ny gruve.

Nå går det mot en ny miljøstrid i regjeringen.

Les også: – Kull tilbake på dagsorden

– Kullkaster klimamål

– Vi vil nedlegge kullgruvene på Svalbard. Ola Borten Moe er ivrig på å utvinne kullet, og der er vi veldig uenige, sier SVs miljøpolitiske talsmann Snorre Valen til Klassekampen.

Mandag kommer Valen og kollegene i miljø- og energikomiteen på Stortinget til Svalbard for å lære mer om turisme og næring på øygruppen.

– Planene om ny gruve på Svalbard kan kullkaste Norges klimamål. Dette er ikke en sak som olje- og energidepartementet kan avgjøre alene, sier Valen.

Les også:

Avgjøres i høst

Det statseide gruveselskapet Store Norske driver i dag to kullgruver på Svalbard, men disse vil være tomme om få år. Nå har selskapet søkt om å få åpne en ny gruve. Saken er for tida til behandling hos Miljøverndepartementet og skal avgjøres i løpet av høsten. Ap sier ja til ny gruve, og olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) er positiv til videre gruvedrift. Bare SV sier kontant nei.

Store Norske: Kan tape 55 millioner på tungoljeforbud

Foruten Ap har også Sysselmannen på Svalbard og LO anbefalt åpningen av en ny kullgruve.

Senterpartiet har ikke konkludert i saken, men Borten Moe sa til Dagsavisen tidligere i høst at «med mindre det dukker opp momenter her som tilsier at det er helt uforsvarlig av hensyn til essensielle naturverdier, så ser jeg ingen grunn til at det ikke skal drives videre kullgruvedrift på Svalbard.»

Les også: Greenpeace-raid på Svalbard

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.