KRAFT

SV-uro om hjemfallsrett

NOK VANNKRAFT: Lars Haltbrekken i Norges Miljøvernforbund vil ha slutt på all form for vannkraftutbygginger. ILLUSTRASJONSFOTO
NOK VANNKRAFT: Lars Haltbrekken i Norges Miljøvernforbund vil ha slutt på all form for vannkraftutbygginger. ILLUSTRASJONSFOTO
3. juli 2007 - 10:20

– Å selge ut norsk vannkraft til det private næringslivet vil være et klart brudd med Soria Moria, sier Langeland, som i en kronikk i tirsdagens utgave av Klassekampen sier SV bør vurdere sin deltakelse i regjeringssamarbeidet.

Bakgrunnen for uttalelsen er det norske nederlaget i EFTA-domstolen tirsdag 26. juni der det ble konkludert med at hjemfallsretten strider mot EØS-avtalen.

Krisestemning

Hjemfallsretten har sørget for at privateide kraftverk vederlagsfritt overføres til staten etter 60 år, en ordning som har vært lite attraktiv for private aktører.

Sp-lederen, kommunalminister Åslaug Haga, betegner dommen som den alvorligste krisen i EØS-samarbeidet siden opprettelsen i 1992, og mener avtalen bør tas opp til vurdering.

Mot ideologien

– Mitt poeng er at vi snakker om privatisering av norsk natur. Det er stikk i strid med den ideologi som hele SVs historie dreier seg om, og en politikk det er unaturlig for SV å være med på, sier Langeland.

Forrige uke uttalte Senterpartiets Per Olaf Lundteigen til VG at hjemfallsretten er viktigere for Sp enn fortsatt regjeringsdeltakelse. Det samme har Sp-nestleder Lars Peder Brekk gjort.

©NTB

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.