OLJE OG GASS

– SV forsvinner ut av regjeringen

PENGEBLINDE: - Det virker som om regjeringen har blitt pengeblinde når det gjelder CO2-rensing, mener Ketil Solvik-Olsen i Frp.
PENGEBLINDE: - Det virker som om regjeringen har blitt pengeblinde når det gjelder CO2-rensing, mener Ketil Solvik-Olsen i Frp. Bilde: Mona Sprenger
Ole K. Helgesen
24. sep. 2009 - 08:28

Selv om de rødgrønne partiene fikk flertall på Stortinget, tror Frps miljø- og energipolitiske talsmann at partiet kan få stor innflytelse i energipolitikken.

–Regjeringen sprekker trolig på grunn av kampen mot boring utenfor Lofoten og Vesterålen. Investeringene innen oljeindustrien kommer til å falle med flere titalls milliarder kroner. Dette vil føre til at arbeidsledigheten stiger, og da blir Arbeiderpartiet nødt til å gå inn for å åpne områdene. SV har klart å svelge overraskende mange store kameler, men denne blir nok for stor, sier Solvik-Olsen.– AP trenger ikke SV

Han tror det var viktigere for Arbeiderpartiet å stå sammen med Sp og SV i valgkampen enn det blir i selve regjeringsperioden.

– I valgkampen ga det Jens Stoltenberg muligheten til å framstå som en styringsdyktig og samlende leder. Men han vet at en mindretallsregjering også fungerer godt. Derfor tror jeg ikke han er veldig redd for at SV forsvinner.Rom for FrP

Solvik-Olsen mener en regjeringskrise vil gi Frp stor innflytelse i energipolitikken.

– Arbeiderpartiet, Høyre og Frp er enig i mye i energipolitikken. Og jeg tror velgerne er enige med oss. Oppslutningen til alle de tre største partiene har vokst etter dette valget. Dermed er det stor enighet på Stortinget for en fornuftig og forutsigbar energipolitikk som er fri for miljøpartienes symbolpolitikk. Og vår politikk vil faktisk være bedre for klimaet fordi vi forstår hvordan næringslivet tar beslutninger, noe som gjør oss i stand til å iverksette tiltak som virker.–For sent ute

Solvik-Olsen er glad for at regjeringen klarte å få en avtale om grønne sertifikater med Sverige, men han mener den kommer altfor sent. Nå frykter han at energibransjen reserverer seg for investeringer på grunn av faren for overproduksjon.

– I resten av Norden, Tyskland og Nederland er det allerede vedtatt å bygge ut så mye ny produksjon at det er mulig toget har gått for norske selskaper. De kan ikke risikere at prisene går i null, sier FrP-politikeren.

Han sier SV har vært en brems i arbeidet for å få på plass et grønt sertifikatmarked.

– Det har vært en knallhard dragkamp om dette internt i regjeringen fordi SV ikke ville at vannkraft skulle være en del av ordningen. Dette kjempet de for helt inn til avtalen ble inngått. De fleste andre visste at det ville være umulig å få på plass en ordning som ikke var teknologinøytral.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.