MOBIL

Surfing på puta kan ødelegge nattesøvnen

Disse appene filtrerer vekk lyset som hindrer deg i å sovne.

Surfer du rett før du skal sove? Blått lys kan forstyrre søvnen din, men det finnes apper som kan filtrere vekk slikt lys.
Surfer du rett før du skal sove? Blått lys kan forstyrre søvnen din, men det finnes apper som kan filtrere vekk slikt lys. Bilde: Colourbox
Marius ValleMarius ValleJournalist
11. mai 2015 - 22:06

Bedriver du putesurfing før du skal sove? Det kan være en dårlig idé.

Ifølge en gruppe fra Harvard Medical School kan dette ødelegge nattesøvnen. Blått lys, som du for eksempel finner i mobilskjermen din, kan forstyrre produksjonen av søvnhormonet melatonin.

Det kan føre til at det tar lenger tid før du faller i søvn, og at du får mindre søvn.

Hvis du likevel vil surfe på mobilen din før du sover, finnes det apper som påstår å løse problemet.

Dette er programvarefiltre som justerer lyset på skjermen for å redusere mengden blått lys. Resultatet skal angivelig være bedre søvn.

Selv om apputviklerne hevder at appene skal være effektive, ser det ikke ut til at noen av dem vi har prøvd har vært testet ut i studier. Om de gjør som det hevdes, skal de i alle fall i teorien fungere.

Les også: Google vet alt om deg: Slik kan du bruke det til noe fornuftig

Filtrerer du mobilskjermen din på kvelden kan du kanskje få bedre søvn.
Filtrerer du mobilskjermen din på kvelden kan du kanskje få bedre søvn.

På Android

Generelt er det en god ting å være Android-bruker dersom du vil prøve ut dette.

Det er nemlig mulig å installere apper som påvirker hele systemet, slik at du kan fortsette å bruke mobilen eller nettbrettet som normalt.

Vi har testet to slike apper. «Blålysfilter» er en ganske enkel app, som lar deg velge filterfarge og opasitet. Foruten en innstilling som gir et merkbart varmere bilde med mindre blått lys, kan du velge filtre som gir mer gul, brun og rød fargetone.

Du kan velge å ha en snarvei til å aktivere og deaktivere filteret i varselmenyen. Du kan også velge å aktivere filteret automatisk ved oppstart av telefonen om du vil.

Les mer: Test av Philips Hue smartlys

Gratis

Vi liker at denne appen også har et tillegg som gir deg en nattmodus. Med denne kan du justere kapasiteten helt opp til 95 prosent. Det gjør skjermen svært lyssvak, noe som kan være en fordel når du skal bruke telefonen eller nettbrettet i stummende mørke.

Du kan laste ned Blålysfilter og nattmodustillegget fra Google Play. Begge er gratis.

Et annet alternativ er Twilight. Denne gjør i praksis det samme som Blålysfilter, men denne vil aktiveres automatisk ved solnedgang, og deaktiveres ved soloppgang.

Du trenger ikke å oppgi noe informasjon om soloppgang eller solnedgang, ettersom bestemmer dette ut fra din posisjon. Meget nyttig. Om du vil styre filteret selv, lar dette seg også gjøre.

Appen kan til og med automatisk justere fargetemperaturen på Philips Hue-lyspærer dersom du har slike. Twilight er gratis i Google Play.

Les også: Lager gullvarianter av Apple Watch til en tidel av luksus-prisen

 

F.lux lar deg filtrere skjermen på datamaskinen din.
F.lux lar deg filtrere skjermen på datamaskinen din.

På PC og Mac

Sitter du foran PC-en til sent på kveld kan det være lurt å installere et blålysfilter her også.

F.lux er et program som gjør dette for deg, og finnes til både Windows og OS X.

I likhet med Twilight til Android kan F.lux justere lysstyrken på skjermen automatisk basert på solens posisjon der du befinner deg. Etter solnedgang vil fargetemperaturen på skjermen din bli en hel del varmere.

Det er også mulig å styre Philips Hue-lyspærer med F.lux.

Du kan også velge hvor lang tid det skal ta før filteret når sin maksimale styrke. F.lux kan gradvis aktivere det på 20 sekunder eller 60 minutter. Det siste vil gjøre at overgangen ikke kjennes brå.

Skal du jobbe med noe som krever at du har noenlunde riktige farger på skjermen, for eksempel fotoredigering, kan filteret enkelt deaktiveres.

F.lux er gratis, og kan lastes ned fra utviklerens nettsider.

Les også: Den satte ny rekord i våre batteritester

Hva med iPhone og iPad?

Apple tillater ikke apper som tukler med systeminnstillinger på iPhone og iPad. Dermed finnes det ingen apper i App Store som kan legge et blålysfilter på skjermen.

Hvis du ikke har noe i mot «jailbreaking» av iOS-enheten din, finnes F.lux også til iOS via Cydia. Dette innebærer at du fjerner Apples sperrer mot uautorisert programvare.

Det innebærer også en potensiell risiko for bortfall av garanti og problemer med enheten din. Det er altså ikke noe vi anbefaler.

Alternativt finnes det apper hvor du kan justere lyset i selve appen. Et eksempel er nettleseren Brightness Cut and Blue Light Browser, som er en nettleser med denne funksjonaliteten. Den koster ni kroner i App Store.

Det finnes for øvrig briller som kan filtrere vekk noe av det blå lyset. Det kan være et alternativ, om enn et dyrt et.

Les også: Hafslund-app med skjult lagring av tekstmeldinger

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.