NETTARKIV

Surfer på mobilutbygging

Finn Halvorsen
19. aug. 2008 - 11:32

Det er mange andre ting som har endret seg også. Nera vokste seg etter hvert til et stort børsnotert selskap med produksjon både i Bergen og Oslo, hvor den etter hvert omfattende satellittvirksomheten hadde hovedkontor.Brå nedtur

Men nedturen ble brå og vond for selskapet. Satellittdelen ble solgt til danske Thrane & Thrane, selskapet ble tatt av børs og eies i dag i sin helhet av Eltek ASA. All produksjon i Norge er også nedlagt, og mange hundre arbeidsplasser forsvant.

Dette skjedde i 2006. Siden har det vært musestille omkring Nera, i alle fall i pressen. Men det er fortsatt full aktivitet ved Nera Networks hovedkvarter på Kokstad i Bergen. Vi snakker fortsatt om en betydelig IT-bedrift i norsk sammenheng. Nera Networks har i dag rundt 750 ansatte totalt, hvorav ca 320 i Norge. Omsetningen ligger godt over en milliard kroner i året. Produksjonen foregår i dag i Slovakia.Radiokompetanse

Nera Networks er en typisk kompetansebedrift med rundt 140 mennesker beskjeftiget med forskning og utvikling. De aller fleste av disse sitter i Bergen, bortsett fra en mindre forskningsavdeling i Singapore og en i England.

- Vi kom med en ny produktplattform for et par år siden. Denne utvides stadig med nye produkter, sier Anders Vahlin på Nera Networks utviklingsavdeling.

– Vi er i dag Norges største miljø på mikrobølgekompetanse (RF) med et stadig større innslag av programvareutvikling. Vi er derfor naturlig nok bekymret for manglende bevilgninger til radioteknikkundervisningen ved NTNU, selv om vi foreløpig ikke har hatt problemer med å få tak i de folkene vi trenger. Vi har også et stort innslag av utenlandske eksperter ved vår utviklingsavdeling i Bergen, hvilket jeg selv er et eksempel på, sier svenske Vahlin.Synergier

Nera Networks resultater er i ferd med å krype over i positivt terreng. Det skyldes ikke minst den omfattende utbygging av mobilnett i alle deler av verden. Selskapets omsetning stammer i det alt vesentlige fra eksport, over 90 prosent. Her hjemme det Telenor og Forsvaret de største kundene.

I eksportarbeidet oppnår Nera Networks gode synergier med moderbedriften Eltek. De henvender seg med sine kraftforsyninger for telekom mot mange av de samme kundene og utstyret inngår i samme installasjoner.

- Men på teknologisiden har vi helt ulike utfordringer, sier Vahlin.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.