T2

Surfer inn på iPadbølgen

Dell Streak er en mellomting mellom mobiltelefon og surfebrett, med sin 5 tommer store skjerm.
Dell Streak er en mellomting mellom mobiltelefon og surfebrett, med sin 5 tommer store skjerm.
28. juni 2010 - 13:43

De som vil ha noe annet enn Apples iPad går etter alle solemerker lyse tider i møte. Både mobiltelefonprodusenter og PC-produsenter snekrer på nye surfebrett over en lav sko.

Apples fenomenale suksess med over tre millioner solgte iPader lokker.

Nokia

En leverandør som virkelig trenger en skudd i armen er Nokia. Det er lenge siden den finske giganten lokket frem jubelropene for en ny telefon. I fjor lanserte selskapet en Atom-basert PC.

En riktig lekker en. Nå kommer de med nye surfebrett basert på det nye operativsystemsamarbeidet med Intel. MeeGo, som det heter, skal være et åpent alternativ til Apples lukkede verden.

En gjennomgang av Nokias nyskapning med Meego 1.1 for tablets, er dukket opp i en video på nettet.

Det som vises er sannsynligvis en surfeplate på mellom syv og ni tommer som vil dukke opp i Nokias arsenal i fjerde kvartal.

Spørsmålet da er om den vil gjøre mye vei i vellingen. For på det tidspunktet vil det flyte av plater i ulike varianter med ulike operativsystemer i butikkene.

NY NOKIA? Er dette den nye Nokia-Pad-en. I så fall ser den ganske lekker ut.

Dell

Dell er allerede på markedet med en bitte liten plate, eller kanskje en veldig stor mobiltelefon. Eller den perfekte mellomting for de med store lommer.

Mini-pad-en Streak med femtommers skjerm på 800 ganger 480 punkter er allerede lansert i USA og kommer til Europa sent på sommeren.

Den lille/store Dell-tassen har Android operativsystem, opptil 32 GB minne, 3G, WiFi, et 5 MP kamera bak og et VGA-kamera foran for videokonferanser.

Og, i motsetning til iPad-en med 3G, så kan den brukes som mobiltelefon. Vi får se om Dell har truffet spikeren på hodet, eller om de faller mellom to stoler.Samsung Samsungs brett er på 7 tommer. Her med mobilen Galaxy S.

Samsung

Samsung kommer etter alle solemerker ganske snart på markedet med to surfeplater. En på rundt syv og en på rundt ti tommer. Begge med Android operativsystem.

Kanskje litt overraskende nå når Samsung nettopp har lansert sitt eget operativsystem Bada, som de med brask og bram har erklært skal gå på alt fra mobiler, til TV-er og andre dingser.

Uansett, valget av Googles operativsystem gjør at brukerne får tilgang til en enorm gottepose full av apps. Og Apple har vist hvor viktig det er.

Men selv om Samsung kjører Android vil sannsynligvis de nye modellene få Samsungs egenutviklede grensesnitt, Touch Wiz, som går igjen på telefonene deres uansett operativsystem.

I følge de bildebaserte ryktene vil Samsung iPad-utfordrere ha en egenutviklet 1,2 GHz prosessor kalt A8. Noe Apple neppe vil bli glad for, siden de har kalt sin A4.

Den vil ha 16 GB innebygget minne og støtte for MicroSD-kort som kan gi ytterligere 32 GB. Den vil ha en 3,2 megapiksel kamera bak og et VGA frontkamera.

Både WiFi, Bluetooth og 3G er på plass, og i motsetning til Apple, som har valgt Micro SIM-kort, så går Samsung for standardvarianten.

Taiwanrush

På Computexmessen i Taiwan nylig viste mange av produsentene sine egne surfeplater. Både Acer, Asus og MSI kommer med modeller. De fleste vil kjøre Android, men noen vil bruke Windows.

Asus Eee Pad kommer i både 10 og 12 tommers utgave. Den miste vil kjøre en oppjasset versjon av Windows CE og ha en ARM-basert prosessor.

12-tommeren vil ha en tradisjonell Intel Core 2 prosessor og bruke Windows 7 Home Premium operativsystem.

Det høres ikke ut som noen oppskrift på strømsparing, men ifølge Acer skal batteriet holde til over 10 timers drift og det er omtrent det samme om iPaden gjør.

Eee-ene har også Flash-støtte USB-port, webkamera og de kan fås med dokker både til desktop og slik at de skal spille rollen som bærbar PC.

Titommeren skal til og med veie mindre enn iPad, og med bare 12,2 mm tykkelse kan dette blir virkelig morsomt.

ASUS: Eee Pad kommer i to varianter. En ti tommer og en riktig stor en med 12 tommer skjerm.

HP

Det var HP som skulle bli den store utfordreren til iPad. Microsoftsjefen selv, Steve Balmer, viftet med en prototyp som var veldig lik iPad på CES i januar.

Og den hadde etter sigende både SD-kort-spor, USB-port og kamera både foran og bak. Ting som iPad mangler.

Dessverre var ikke HP fornøyd med batterilevetiden som var på halvparten av iPad-ens. Dessuten kjøpte selskapet Web-OS fra Palm og vil nå relansere brettet med nytt operativsystem.

Spørsmålet er om de ikke trenger en ny prosessor også. Intel Atom er riktignok ganske gjerrig, men ikke like gjerrig som Apples A4-prosessor som er basert på supergjerrige ARM-elektronikk.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.