SAMFERDSEL

Supershow i USA

Den 17. desember 1903 fløy Orville Wright Flyer-maskinen han og hans bror hadde bygget i en låve ved Kitty Hawk. Flyturen varte i 59 sekunder og gikk over 300 meter. Verdens første kontrollerte, motoriserte og bemannede flytur var et faktum. Brødrene Wright bygget minst ti ulike glidefly før de laget en storskalamodell som fløt for seg selv, katapultert fra taket av en husbåt.

Jubileet markeres verden over, mens selvsagt skjer den største markeringen "over there": Flyplassen ved Oshkosh i Wisconsin fylles en gang i året av hjemmelagde fly og underlige prototyper. I år flere enn noen gang: Alt fra Wrights Flyer til militære prototyper er til stede; 20.000 starter og landinger er planlagt. Arrangørene - Experimental Aircraft Association, Boeing, Lockheed og US Air Force - hevder at årets enorme jubileumsshow blir besøkt av over 450 000 mennesker. Området rundt flyplassen er dekket av telt og campingvogner.

Det finnes en rekke paviljonger rundt hele flyplassen og om du vil, kan du oppleve hva Orville selv opplevde den råkalde desemberdagen: Nasa har bygget en simulator som gir deg et livaktig bilde av det som skjedde.

Federal Aviation Agency har kalt inn 60 ekstra flytrafikk-kontrollører. Da det gikk som hetest for seg i siste uke av juli, tok et fly av hvert 10. sekund.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.