NYETEKNOLOGIER

Supermann-mineral funnet

supermann logo
supermann logo
Stein Jarle Olsen
24. apr. 2007 - 15:06

Det var i en gruve i Serbia at forskere gjorde det uvanlige funnet.Fant ingenting som liknet

Forskerne klarte aldri å finne ut hvilket mineral det var snakk om, og kontaktet derfor doktor Chris Stanley ved Londons naturhistoriske museum.

Stanley fikk så avdekket at det faktisk dreide seg om et splitter nytt mineral. Forskeren ble sjokkert da han fant ut at stoffet allerede hadde vært omtalt - i skjønnlitteratur.

– Jeg søkte på internett ved hjelp av mineralets kjemiske sammensetning: natriumlitiumborsilikathydroksid. Du kan tro jeg ble overrasket da jeg fant det samme på en kasse med kryptonitt stjålet av Lex Luthor i filmen "Superman Returns," sier Stanley til BBC News.

Ikke grønt

Fargen er likevel ikke den samme. Det nye stoffet er helt hvitt.

– Jeg er redd mineralet ikke er grønt. Det gløder heller ikke, men det reagerer likevel på ultrafiolett lys ved å fluorescere i rosa-oransje, sier Stanley.

Mineralet skal inneholde nøyaktig det samme som steinen med kryptonitt, bortsett fra fluor.

Kommersiell verdi

Det er Canadas forskningsråd som har stått for analysen av mineralet. Doktor Stanley sier at om mineralet blir funnet i større kvantiteter, kan det ha kommersiell verdi.– Både bor og litium er verdifulle elementer i mange apparater, sier han.

Kan ikke hete kryptonitt

Mineralet vil ikke få navnet kryptonitt. Dette skyldes at stoffet ikke har noe å gjøre med det eksisterende stoffet krypton, som allerede finnes i den periodiske tabell.

Det vil i stedet bli kalt jadaritt, etter stedet Jadar, hvor stoffet ble funnet.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.