ENERGI

Superledende revolusjon

18. okt. 2001 - 07:00

I Detroit i USA vil rundt 120 meter av kraftoverføringen fra Frisbie substasjon til 30.000 husholdninger være en superledende treleder. Dette høres beskjedent ut, men framtidige generasjoner kommer til å snakke om et tidsskille i 2001 innen kraftoverføringer, skriver magasinet the New Scientist.

Energiverket Detroit Edison er ansvarlig for prosjektet, i samarbeid med kabelleverandøren Pirelli, teknologiselskapene American Superconductor og Letepro (et underbruk av sveitsiske Linde) og forskere fra Electric Power Research Institute (EPRI).

Kablene består av en godt isolert ledning der lederen er en hemmelig legering, avkjølt av flytende nitrogen til minus 213 grader celsius. De 120 metrene med superledende ledning har kostet rundt 50 millioner kroner. Superlederen veier beskjedne 110 kg, og erstatter rundt 12 tonn (!) kobberkabel i strekket. Overføringskapasiteten er 100 megawatt (MW), og spenningsnivået er 115 kilovolt (kV).

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.