IT

Superdatakraft gir digital krystallkule

Business intelligence skal gi sikker informasjon om fremtiden.

Bilde: Odd Richard Valmot
6. mai 2012 - 08:33

 

 

Tradisjonelt har business intelligence (BI) vært et dataverktøy for beslutningsstøtte basert på historiske data.

Nå er analyseverktøyene blitt så gode at du i praksis henter frem data om fremtidig utvikling før du tar en beslutning.

Stor utvikling

SAS Institute betegner utviklingen som en informasjonsteknologisk revolusjon og mener konsekvensen er like stor som elektrisiteten.

– På samme måte var det noe helt nytt vi måtte venne oss til og som endret samfunnet fundamentalt. Den nye analyseteknologien som utvikler seg vil gi oss mulighet til å forstå sammenhenger i enorme informasjonsmengder vi ikke har kunnet identifisere før, sier nordisk direktør for information management Jonas Kjellstrand.

Analyseevne

– For de fleste handler BI om å se på historiske data og bruke dem effektivt, men nå handler det mer om selve analysen. Her må vi skille mellom analysekapasitet og analysekapabilitet. Det første er det tradisjonelle, mens kapabiliteten – ­evnen til å behandle informasjonen er det nye og viktige, sier han.

Kjellstrand kaller det en analytisk krystallkule som kan se fremover. Det kommer til å skape en ny type digitalt skille.

– Fremtiden tilhører de som kan utnytte slike muligheter til å etablere ny informasjon. I årene fremover vil slik teknologi påvirke oss mennesker og bedriftene veldig mye. Men det vil også etablere seg et nytt skille mellom de som bruker og forstår teknologien og de som ikke gjør det, mener Kjellstrand.

Les også:

Nettlagring med sikkerhetsgaranti

Slik skal Norge selges til verdens it-giganter 

Demokratisk verktøy

I utgangspunktet kan de ledende systemene i dag visualisere informasjon fra store datalagre for hvem som helst. Det vil si at informasjonen fremstilles på en lettfattelig måte.

Ifølge SAS er analyse blitt demokratisk, slik at de fleste medarbeiderne i en bedrift kan få tilgang til slik funksjonalitet.

Derimot er ikke slik avansert analyse noe man kan gjøre på en pc. Det krever high performance computing (HPC) eller superdatakraft.

Dessuten gjelder det å gjøre de riktige dataene tilgjengelig, både de strukturerte i databasene og de ustrukturerte lagrene av ulike filer. På toppen må du ha avansert programvare som kan behandle informasjonen.

Finans først

Bank, finans, forsikring og bedrifter innen handel kommer til å være først ute, men de fleste andre næringer vil følge etter, ifølge Kjellstrand.

Innen forsikring kan dette bety fordeler for både assurandør og kunde:

– Når forsikringsselskapet kan gjøre avanserte risikoanalyser i sanntid, vil det bli mye enklere å forhandle med dem. I dag følger de tabeller over risiko, men snart kan analysesystemer fortelle dem hvilken faktisk risiko du representerer. Da er det ikke noen vits i å godta høy premie for dem med lav risikoprofil, illustrerer SAS-direktøren.

Les også:

Google-sjefen svarte tu.no-leserne i nettmøte

Venter seksdoblet salg av nettbrett

Snart får du internett i 3D

Microsoft vil gi deg smarthus 

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.