NYHETER

Superbillig gangbru i Voss

Voss komune fikk seg en overraskelse da anbudene for en ny gangbru over elva Vosso ble åpnet. Det laveste lå på omtrent halvparten av det man hadde regnet med. 4,461 millioner kroner vil IKM Stål & Fasade fra Stavanger ha for å bygge en 106 meter lang fagverksbru!

Slik så Tintrabrua ut etter flommen. Brua som erstatter den kan bli vesentlig billigere enn Voss kommune hadde forestilt seg. (Foto: Svein Ulvund)
Slik så Tintrabrua ut etter flommen. Brua som erstatter den kan bli vesentlig billigere enn Voss kommune hadde forestilt seg. (Foto: Svein Ulvund) Bilde: Photographer: Svein Ulvund
26. mai 2015 - 07:45

Tintrabrua er navnet på brua. Den skal erstatte en hengebru med samme navn som var en av ofrene for storflommen på Vestlandet i oktober i fjor. Tårn, kabler og gangbane ble flommens rov. Bare tårnfundamentener og landkar sto igjen da Vosso hadde trukket seg tilbake.

Den nye brua ble lyst ut som en totalentreprise. Entreprenørene kunne velge spenninndeling selv, men alle valgte å bevare de gamle fundamentene.

IKM Stål & Fasade har gitt pris på en fagverksbru. Ikke overraskende har firmaet valgt stål som byggemateriale.

Peab vil også bygge en stålfagverksbru, men prisen er vesentlig høyere: 8,010 mill.

Tredje og siste anbyder er Contexo fra Mysen som har lansert tre alternativer - en hengebru og to fagverksbruer i tre. Prisen er den samme for alle tre: 9,956 mill.

Hovedspennet i Tintrabrua blir 40 meter langt. På hver side av det blir det et 33 meter langt sidespenn. Netto bredde på gangbanen skal være minist 2,25 meter. Det er en god del mer enn bredden på brua som flommen tok.

De gamle landkarene kommer neppe til nytte. Gangbanen på nybrua skal ligge en meter høyere enn på den gamle for å hindre at Vosso angriper brua på nytt. 15. november i år må nybrua være klar til å ta imot fotgjengere.

Flommen som herjet i fjor ble vurdert som en 700 års-flom etter en tidligere målestokk. Etter klimaforandringene som har inntruffet de siste tiårene har målestokken blitt forandret. Nå vil ikke flommen i fjor bli rangert så høyt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.