T2

Super-HD til lavpris

BILLIG: New Medium Enterprises' nye billig-HD-format HD VMD kan gi langt flere råd til en ordentlig HD-avspiller.
BILLIG: New Medium Enterprises' nye billig-HD-format HD VMD kan gi langt flere råd til en ordentlig HD-avspiller. Bilde: NME
Stein Jarle Olsen
10. sep. 2007 - 10:57

Britiske New Medium Enterprises (NME) har utviklet en ny lavprisløsning for høydefinisjonsvideo som skal ta opp kampen med kamphanene HD-DVD og BluRay.

Mange lag

Teknologien, som kalles HD VMD (Versatile Multilayer Disc) benytter den samme røde laseren som allerede finnes i DVD-spillere, men utnytter flere lag på platene, slik at kapasiteten per plate blir hele 30 GB.

Resultatet blir dermed en løsning som blir langt billigere for forbrukeren.

Billig og funksjonsrik

NME lanserte på CEDIA-messen i Denver i forrige uke en egen VMD-avspiller med USB-port, kortleser, HDMI og internettilgang.

Spilleren har en veiledende pris på $199, altså rundt 1200 kroner, og koster dermed omtrent det samme som Microsofts HD DVD-spiller til Xbox 360, som er den billigste HD-spilleren som fås i dag.

1080p

HD VMD leverer 1080p-bilder med en bitrate på 45 Mbps og lyd fra opptil 8 kanaler. Spilleren skal ifølge produsenten også ha en særdeles god oppkonverteringsfunksjon for DVD-er med standardoppløsning.

– Amerikanske forbrukere har ventet på en HD-løsning til DVD-pris, og med HD VMD tror vi at vi kan tilfredsstille dette ønsket gjennom en høykvalitetsplate og -spiller som omtrent alle har råd til, sier direktør Mahesh Jayanarayan i NME i en pressemelding.

I USA

Formatet blir foreløpig lansert og markedsført kun i USA, og det er ikke kjent om og når HD VMD eventuelt blir tilgjengelig i Europa.

NME har imidlertid tidligere sagt til svenske IDG at de håper å kunne lansere en pakke med spilleren og fem filmer i høst til under 3000 svenske kroner, så kanskje det er håp for oss nordmenn også?

NME forteller også at HD VMD blir tatt vel imot av innholdsleverandører rundt omkring i verden, og at ledende filmer fremover vil bli tilgjengelige på formatet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.