DATATELE

Super-3G kommer

ÅRETS KAMERAMOBIL: SonyEricsson K850i
ÅRETS KAMERAMOBIL: SonyEricsson K850i Bilde: magnus palmér
Stein Jarle Olsen
16. juli 2007 - 10:58

Japanske NTT DoCoMo er kjent for å være pionerer innen 3G-telefoni, og nå har selskapet innledet forsøk med enda en ny teknologi.

Super 3G

Super 3G, som DoCoMo kaller standarden, skal klare opptil 300 Mbps trådløst. Den knuser dermed den eksisterende Turbo 3G (HSDPA eller 3,5G)-standarden, som har en teoretisk maksimal overføringshastighet på "kun" 14 Mbps.

Standardiseringsorganisasjonen 3GPP diskuterer nå eventuell standardisering av Super 3G under navnet Long Term Evolution (LTE).

Flere antenner

DoCoMo skriver i en pressemelding at de nå vil starte et innendørseksperiment med én sender- og én mottakerantenne før de etter hvert utvider til opptil fire såkalte Multiple-Input Multiple Output (MIMO)-antenner både i basestasjonen og den mobile antennen.

Dette betyr rett og slett at både sender- og mottaker benytter seg av flere antenneenheter, slik at man i praksis kan ha flere bredbåndslinjer samtidig.

Det endelige målet er å oppnå stabile hastigheter på 300 Mbps ned og 80 Mbps opp.

Overgang til 4G

DoCoMo forventer å ha teknologien, som de litt spøkefullt kaller 3,9G, klar innen 2009, og at overgangen til 4G derfra vil bli glatt og smertefri utover i det neste tiåret.

Netcom er den eneste norske leverandøren som leverer Turbo 3G i dag, men riktignok kun som et pilotprosjekt innenfor Ring 3 i Oslo. Maksimal nedlastingshastighet er oppgitt til 2Mbps.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.