ARKIVNYHETER

Suksess med kontorstoler

Røros: Vi befinner oss inne i den store Håg fabrikken. Bedriftens visjon er: "Å gjøre verden til et bedre sted å sitte". Der er det full fart. Produksjonsdirektør Torbjørn Iversen forteller hva som er nøkkelen til suksessen.

– Vi jobber langsiktig med å produsere effektivt. Vi er svært fleksible i produksjonen. Og vi satser på kvalitet, sier han.

Håg er en del av SB Seating (Scandinavian Business Seating). Fabrikken har en produksjonslinje for alle hovedmodellene, det vil si de aller fleste stolene som lages. Noen operatører hekter stolkryss på trinser som bringes inn til lakkeringsavlukket. Noen sitter ved en maskin og fester skum og tøy til setene. Noen plukker fram de riktige hjulene og legger de i pappeskene hvor resten av delene til stolen ligger. Og det foregår en lang rekke andre ting underveis før alle stoldelene er på plass i hver enkelt pappeske, ferdig til kunden.Fleksibelt

Kundene kan bestemme hvilke forskjellige deler som skal settes sammen til deres spesielle ønske. Hvilken type stolkryss skal hjulene stå på? Skal det være hjul med bremser? Hva med gassdempingen, skal den være ekstra høy, slik at du kan sitte og arbeide ved et bord i samme høyde som man kan stå? Hva med fargene. Og ikke minst hvilken type setetrekk skal man velge?

– Våre kunder bestiller i gjennomsnitt om lag to stoler i hver ordre. Fabrikken lager mellom 1100 og 1200 stoler hver dag. Det blir nesten som masseprodusert skreddersøm.Effektivt

SB Seating har 180 ansatte på Røros. De jobber effektivt. De jobber hardt. Og de jobber smart.

– Hver arbeidsoperasjon til en montør tar maksimum 20 sekunder. Det stiller høye krav til operatørene, understreker Iversen.

– Vår filosofi er at vi skal jobbe like effektivt med en stol pr. ordre som når vi får storskala bestillinger av stoler. For å få til dette har vi lagd den supereffektive produksjonslinjen, i samarbeid med forskningsmiljøet i NTNU/SINTEF i Trondheim, sier Iversen.

– Har dere fått klager fra arbeiderne underveis i effektiviseringen?

– Nei. Vi har fokusert veldig mye på tilrettelegging av arbeidet for å unngå belastningsskader. Arbeidstagerne jobber fleksibelt. Nå er vi i gang med enda et nytt prosjekt for å rotere mer i produksjonen. Sykefraværet i bedriften er 5,8 prosent.Viktig

Fabrikken er en svært viktig og anerkjent industribedrift i lokalmiljøet i Røros i Sør-Trøndelag. Røros ligger på fjellet drøye to timers kjøring fra Trondheim og mer enn dobbelt så langt fra hovedstaden. Om lag en av fire arbeider med industri i Røros kommune.

– Vi sliter noen ganger med å rekruttere folk med høyere utdanning. Men vi får det til. Vi ansetter alltid dyktige fagfolk, sier Iversen

– Hvordan opplever du å arbeide i en fabrikk på opptur?

– Det er moro å få til lønnsom produksjon i Skandinavia, sier Iversen. Når han snakker om Skandinavia, tenker han på konsernet SB Seating som eier fabrikken på Røros og en annen fabrikk i Sverige. Han er produksjonsdirektør for begge.

– Vi viser at man kan drive lønnsomt her også. Hvis man vil, så blir man best, sier han.

For å sikre lønnsomhet er arbeidsintensivt arbeid outsourced. Et eksempel på det er søm som utføres i Litauen. For å sikre god logistikk og lavt lagerhold ankommer sydde trekk levert til fabrikken hver dag.Moderne

Håg er en moderne industribedrift. Inn til fabrikken kjøres blant annet aluminium og stål som brukes til å lage forskjellige stoldeler. Fabrikken har en lang rekke roboter. For eksempel en som sliper føttene på ferdig lakkerte fotkryss. De mest spesielle robotene utfører punktsveising til deler bak på stolen. Robotene er i sving også når det ikke er folk i fabrikken! Man kan følge med via data.

– Håg har investert i ny kompetanse og utstyr i mange år. Målsettingen er hele tiden å bli bedre. I høst skal SB Seating anskaffe en ny stor hydraulisk presse som kan forme stålet med 500 tonns kraft. Den koster over sju millioner kroner. Dermed blir effektiviteten enda bedre, forteller Iversen.Ingen Ikea-konkurrent

Stolene som Håg lager er ingen konkurrent til IKEA. Håg satser på det profesjonelle markedet.

– Våre produkter leveres med 10 års garanti. Og vi legger vekt på miljøvennlig produksjon. Vi har for eksempel dokumentert hvor mye CO 2 utslipp hver enkelt stol som produseres genererer. Håg’s Capisco stol er den første stolen med svanemerket. All produksjon i Håg er ordrestyrt, det vil si at de ikke lager stoler for lager.Rekordår

Iversen kan ikke gi informasjon om omsetning og overskudd for Håg. Men han slår fast at produksjonen av Håg produktene utgjør mer enn halvparten av omsetningen til det børsnoterte SB Seating. SB Seating selger stoler for over en milliard kroner i året. Første halvår i år var omsetningen i SB Seating 547 millioner kroner. Det er en sterk økning fra samme periode i fjor. Og overskuddet (EBITA) ble hele 18,8 prosent, noe som også økt fra året før, ikke bare målt i antall kroner, men i prosent.

Håg er en av de ledende merkevarene i sitt marked i Europa. 70 prosent av produksjonen går til eksport. De har mottatt en lang rekke priser for sin design av kontorstoler og sittegrupper for private og offentlige kontormiljøer.

– Vi skal bli mer fleksible, øke effektiviteten og lage stoler med høy kvalitet, sier produksjonsdirektør Torbjørn Iversen.Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.