MARITIM

Sukkertare skal fange karbon og skaffe grønne arbeidsplasser

Ved hjelp av dyrking av sukkertare skal Sintef fange opp karbon i atmosfæren.

Denne sukkertaren skal fange opp karbon fra atmosfæren.
Denne sukkertaren skal fange opp karbon fra atmosfæren. Foto: Sintef
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

I trøndelagskysten skal dyrket sukkertare hjelpe med å fjerne karbon fra atmosfæren. 

Prosjektet heter Seaweed Carbon Solutions og skal være verdens første pilotprosjekt for aktiv, naturbasert karbonfangst til havs.

Teknologien i prosjektet har et betydelig oppskalering- og eksportpotensial, som betyr mulighet for nye, grønne arbeidsplasser i Norge, ifølge Sintef.

Samarbeidsprosjekter er mellom Sintef, DNV, Equinor og Lundin og startet i april 2022. 

Sukkertaren skal dyrkes i store menger på på lange liner som festes i bøyer og sjøsettes i havoverflaten. Akkurat arten sukkertare er valgt fordi det vokser mye av den i norskekysten.

Planten driver med fotosyntese og bygger opp stor biomasse. Når en plante gjør det, fanger den opp karbon, son en skog eller en plante på land.

Anleggene skal plasseres i områder med gode, naturgitte forutsetninger for taredyrking. Etter omtrent seks måneder i havet har taren fanget maksimalt med CO2 og er klar for høsting og deretter videre bearbeiding for lagring av karbonet.

Slik dyrkes taren i norskekysten mens den fanger opp CO2. Foto: Sintef

Viktig klimatiltak 

– Det er et viktig klimatiltak å redusere CO2 i atmosfæren, sier Jorunn Skjermo til TU.

Hun er Seniorforsker i Sintef Ocean.  

Skjermo forklarer at det er mange tiltak nå for å redusere utslippene CO2, men at man også må ha tiltak som fjerner CO2 som allerede har blitt sluppet ut. 

– Derfor må vi utvikle nye løsninger for karbonfangst, og det å bruke en naturbasert løsning mener vi er et viktig tiltak, sier Skjermo. 

Karbofangst er nødvendig for at verden skal nå klimamålee og begrense global oppvarming i tråd med Parisavtalene, skriver Sintef på sine nettsider. De forventer at taredyrking kan gi et vesentlig bidrag til klimaet fordi det er en effektiv metode for karbonfangst og har et stort potensial for oppskalering. 

På havets bunn

Karbontaren skal testes på to forskjellige bruksområder. 

Det første er at taren går gjennom en pyrolyseprosses, for å så bli blandet med kompostert tare og jordmasse. Dette skal da bli brukt som jordforbedring. Ifølge Sintef vil dette gi miljøvennlig og næringsrik gjødsel samtidig som karbonet blir lagret trygt og sikkert i jorden.

Den andre testen er å lagre taren på havbunnen. Den vil bli senket ned på områder dypere enn 1000 meter, hvor blanding med overflatevann skjer sakte og klimagassene slippes derfor ikke ut i atmosfæren igjen. 

Skjermo forteller at de allerede er i gang med mindre forsøk, hvor de ser på hvor mye karbon som blir fanget opp i taren og hvor mye karbon som den mister i løpet av en dyrkingssesong. Det første store anlegget blir satt ut til vinteren. 

Sukkertaren skal dyrkes i trøndelagskysten utenfor Trondheim. Blant annet fordi det er gode produksjonsforhold der.

Les også

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.