KRAFT

Suger kraften ut av søppelet

27. okt. 2008 - 08:13

Avfall ligger an til å bli en stadig viktigere energikilde i USA.

Råtnende avfall på den 162 hektar store fyllplassen 1-E i Kearny i USA avgir mye metangass, som brennes og omdannest til strøm.

Brensel i kraftverk

1-E er én av i alt 21 fyllplasser i delstaten New Jersey i USA hvor metangass fra råtnende avfall blir tatt i bruk som brensel i kraftverk, og flere tusen hjem i delstaten henter nå sin elektrisitet fra disse søppelkraftverkene.

New Jersey kan framtre som spesielt godt egnet til denne formen for kraftproduksjon, ettersom innbyggerne i delstaten produserer 3 kilo avfall hver dag, hele 50 prosent mer enn det nasjonale gjennomsnittet.

– Det er som om du kjøper ditt eget avfall, men i en ny form, sier Tom Marturano i New Jersey Meadowlands Commission, som driver fyllplassen.

Havvind og sol

New Jerseys guvernør Jon S. Corzine har satt seg som mål at fornybare energikilder skal stå for 30 prosent av kraftproduksjonen i delstaten innen 2020. I tillegg til metankraftverk, vil delstaten satse på havvindmøller og solenergi.

I dag er det satt opp i alt 455 metankraftverk på fyllplasser i USA, og ifølge miljøverndepartementet i USA er det mulig å øke antallet med 500.

©NTB

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.