IKT

Sug etter UMTS-folk

15. mars 2001 - 07:02

De fire operatørene som har fått tildelt norske UMTS-lisenser har knapp tid. De har dessuten et akutt behov for flere eksperter. Ifølge konsesjonsbetingelsene må de i løpet av året ha et fungerende system, og dessuten dekning i deler av landet. Dette til tross for at UMTS vil bli vesentlig forsinket.

Tidsnød

Av de fire er det bare Telenor Mobil og NetCom som allerede er etablert med mobilnett i landet. De trenger likevel å styrke staben. De to siste, Tele2 og Broadband Mobile, stiller med blanke mobilark i Norge, og begynner å komme i tidsnød.

I tillegg kommer utviklingsmiljøet hos Ericsson, en av leverandørene som skal levere utstyr og funksjonalitet til operatørene i tide. Også telekonsulentene støvsuger markedet på jakt etter ekspertise. De lukter oppdrag og god fortjeneste i et markedet med knappe tidsmarginer.

Teknisk Ukeblad har undersøkt markedet, og funnet at det finnes en betydelig UMTS-ekspertise i Norge. Ericsson har for eksempel 600 ingeniører som jobber med prosjekter som på en eller annen måte har tilknytning til UMTS-teknologi.

TU fant imidlertid ikke UMTS-ingeniører - snarere IT-eksperter på ulike felter fra mer brukerorienterte oppgaver via nettverksadministrasjon, radioplanlegging og IP-telefoni til mer tradisjonelt telespesifikke oppgaver innen ATM- og SDH-nettverk. Ericsson mener at kombinasjonen av de ulike fagfelt til sammen dekker kunnskapbehovet for å utvikle UMTS-utviklingen.

Knapphet i Europa

NetCom har lovet å oppfylle utlysningens samlete krav til dekning om fem år allerede i løpet av første utbyggingsår. – Vi har allerede inngått kontrakter med utstyrsleverandører, sier Dag Kleivan, som er ansvarlig for utbyggingen i selskapets UMTS-prosjekt.

Kleivan mener NetCom har den nødvendige ekspertise på plass, men han er ikke i tvil om at det vil oppstå en betydelig knapphet på teknologisk utdannet arbeidskraft i Europa allerede fra neste år.

– Foreløpig er Norge og Spania de to eneste landene hvor det foregår ordentlig utbygging av UMTS. Tilgangen på kvalifisert teknisk personell til å designe, planlegge og bygge nye mobilnett står overhodet ikke i forhold til de planlagte utbygginger, hevder Kleivan.

Les mer i TU nr 11, som utgis 15. mars på nett og papir.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.