KRAFT

Subsea 7 kutter vindkostnad

VERDENS STØRSTE: Dette er britiske Thanet, som med sine 300 megawatt foreløpig er verdens største havvindpark. Nå har Scottish and Southern Energy brakt sammen en rekke selskaper for å samarbeide om å kutte kostnader innen design, produksjon og installasjon av havvind.
VERDENS STØRSTE: Dette er britiske Thanet, som med sine 300 megawatt foreløpig er verdens største havvindpark. Nå har Scottish and Southern Energy brakt sammen en rekke selskaper for å samarbeide om å kutte kostnader innen design, produksjon og installasjon av havvind. Bilde: Vattenfall

En gruppe selskaper ledet av Scottish and Southern Energy (SSE) samarbeider om å få ned kostnadene for installasjon av vindkraftanlegg.

Selskapene som inkluderer den delvis norskeide undervannsentreprenøren Subsea 7 har ifølge SSE undertegnet en samarbeidsavtale.

Siemens deltar i samarbeidet både med sin vindturbinavdeling og med avdelingen som leverer overføringskabler og nettløsninger. Andre selskaper som deltar er havenergiselskapet Burntisland og ingeniørselskapet Atkins.

Vil ikke beskrive teknologien

Det er uklart nøyaktig hva alliansen vil samarbeide om, med de skal forsøke å «redusere kostnadene ved levert kraft fra havvindparker,» ifølge pressemeldingen.

SSE skrev i fjor under på en lignende avtale med Mitsubishi Heavy Industries og Mitsubishi Power Systems om å utvikle neste generasjon havvindturbiner.

Driftskostnadene er ikke det mest avskrekkende med havvinden. Det er en større utfordring at det krever mye penger å installere gedigne kraftverk langt til havs, påpeker selskapene. Det er derfor viktig å få ned kostnadene ved produksjonen og installasjonen av kraftverkene. Storbritannia satser derfor stort på å bygge opp hele kjeden fra design til produksjon og installasjon.

– Energipotensialet i havvind er gedigent, og i en verden med ressurs- og karbonutfordringer er dette et potensial vi må utnytte, sier fornybardirektør Jim Smith i SSE.

– For å kunne gjøre det må vi skape maksimal verdi og lage en bærekraftig leverandørkjede. Denne alliansen setter sammen ledende aktører innen havvind og olje og gass, med bred erfaring innen energi, ingeniørvirksomhet og produksjon. Det bør resultere i den samarbeidsånden som skal til for å løse de store spørsmålene og gjøre havvind til den langsiktige suksessen den kan og bør bli.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.