IKT

Styrketrening for funksjons-hemmede

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
11. juni 2004 - 13:07

Västerås: Et bevegelig spesialsete er en av funksjonene som bidrar til bedre treningsresultat for bevegelseshemmede idrettsutøvere.

Hjernen bak treningsapparatene er Christer Eriksson hos Nordic Gym. Utviklingen av de nye treningsapparatene har skjedd i samarbeid med Tim Johansson som er regjerende verdensmester på 200 meter rullestol.

De to presenterte apparatet for første gang under konferansen SolidWorks World i Västerås nylig. For tre år siden valgte foretaket Nordic Gym å drive produktutvikling fullt og helt i 3D.

Christer Eriksson hevder at treningsapparatet er unikt i verdenssammenheng og at de vil utvikle flere slike apparater. Det ventes at maskinene vil få stor betydning for utøvere av handikappidrett.

Unikt

Treningsapparatet er patentsøkt og vil bli prøvet ut av toppidrettsutøvere i Paralympics i Athen denne sommeren. Nordic Gym er en av de fremste utviklere av treningsmaskiner i Norden. Arbeidet med å skape nye treningsapparater for bevegelseshemmede har skjedd i samarbeid med det svenske utviklingssenteret for handikappidretten.

- Problemet med konvensjonelle treningsapparater som i utgangspunktet er utviklet for mennesker med normal bevegelsesevne og deretter tilpasset handikappede, er at de sjelden gir riktig treningsstilling for funksjonshemmede, sier konseptutvikler Eriksson.

Vanligvis er tilpasningen basert på at den funksjonshemmede skal bli sittende i rullestolen under treningen. Det innebærer at de ikke har anledning til å regulere sittehøyden. - Ett av kravene vi stilte, var at det skulle være lett å stille inn høyden på setet for å få riktig treningsstilling, forteller Eriksson.

Et annet krav var at brukeren kunne håndtere apparatet med samme muligheter som en funksjonsfrisk uten å måtte bruke beina

. Under utviklingsarbeidet viste det seg at dersom de tok utgangspunkt i situasjonen til den bevegelseshemmede, ble problemene løst uten at det påvirket funksjonen for dem som ikke er bevegelseshemmede. - Dette har ført til at vår patentsøkte løsning også kan benyttes på andre treningsmaskiner, sier Eriksson.

Markedsleder

Nordic Gym er markedsleder på treningsapparater i Sverige, og eksporterer også en anselig mengde maskiner til Norge, Danmark og Russland. - Verdensmarkedet er stort. Skal vi ha en sjanse til å ta opp konkurransen med markedslederne på verdensbasis, må vi ha moderne og effektive utviklingsverktøy som gjør at vi kan korte ned utviklingstiden og treffe riktig helt fra begynnelsen, sier han.

Eriksson mener at det er mange fordeler å bruke moderne 3D-verktøy. - Hvordan skulle man ellers kunne simulere bevegelser som er helt avgjørende for oss. Eller vise på en rask og illustrerende måte hvordan et treningsapparat ser ut og fungerer, uten å måtte slepe med seg hele maskinen til kunden hver gang, sier han.

- Et av problemene med treningsmaskinene som er tilgjengelige i dag, er at de ikke gir effektiv nok styrketrening, sier Tim Johansson, som håper å få plass på det svenske laget i Paralympics i Athen til sommeren. Om alt går etter planen, håper han å kunne finslipe treningen med de nye treningsapparatene.

Johansson synes det er vanskelig å finne stillinger der man kan belaste maskinen med tilstrekkelig tyngde til hardtrening for hele bevegelsesområdet til musklene, samtidig som man opprettholder nok stabilitet. Johansson synes Nordic Gym er kommet et langt skritt på veien mot virkelig gode treningsmaskiner for handikappede.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.