DOKTORGRADER

Styring av vannkraftgenerator

Forskningsarbeidet har bidratt til bedre forståelse av egenskapene et vannkraftverk med variabelt turtall vil ha, og hvorledes det vil virke inn på tilknyttet kraftsystem. Dette er nødvendig kunnskap for nettanalyse, planlegging og integrering av vannkraftverk med variabelt turtall i et kraftsystem.

Kolstad har sett på bruk av asynkrongenrator med frekvensomformer koblet i rotorkaskade for å styre turtallet. Oppgaven konsentrerer seg om å undersøke og utvikle styre- og reguleringsprinsipper for turtalls- og effektregulering. Utviklet styrestrategi er verifisert i en laboratoriemodell som er utviklet som en del av oppgaven.

Et delmål i oppgaven har vært å undersøke bruk av programmerbar logikk i kraftelektroniske anvendelser. Som et eksempel på anvendelse, er deler av asynkrongeneratorstyringen tatt i bruk i programmerbar logikk.

Avhandlingen har tittelen «Control of an Adjustable Speed Hydro utilizing Field Programmable Devices / Styring av en vannkraftgenerator med variabelt turtall med bruk av programmerbar logikk». Arbeidet er utført ved Institutt for elkraftteknikk, NTNU, med professor Roy Nilsen som veileder. Det er finansiert av forskningsprogrammet EFFEK.

Helge Kolstad er sivilingeniør (1996) fra Fakultet for elektro- og datateknikk, NTNU, og har disputert for graden dr.ing. Han er ansatt som senioringeniør ved Aker Elektro AS.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.