OLJE OG GASS

Styrer verftenes informasjonsflyt

Anders J. Steensen
29. nov. 2006 - 07:00
Vis mer

Verftsindustrien sliter med høy etterspørsel og korte leveringstider for sine produkter, mens underleverandørene har kapasitetsproblemer.

Må effektivisere

- Skal verftene klare sine leveringsforpliktelser, må de effektivisere hele produksjonsprosessen, inklusive konstruksjon, innkjøp, lager og dokumentasjon. Med vår erfaring fra verftsindustrien i 30 år, har vi rettet virksomheten vår stort sett inn mot dette markedet, sier markedssjef Kåre Pettersen i Multiplus Solutions.

Og Multiplus Solutions har hatt suksess.

En fot innenfor

Nå bruker stort sett alle de toneangivende norske verftene, bortsett fra Aker Yards, Multiplus ERP-systemer (Enterprise Resource Planning) for å styre sin virksomhet.

- Siden Aker Yards også har kjøpt opp Kleven i Florø, har vi også fått foten innenfor Aker-systemet, forteller Pettersen. Uten at han har den helt store troen på at de får ytterligere innpass hos verftsgiganten.

Integrert pakke

Verftene i Norge var tidlig ute med å bruke dataverktøy, både for innkjøpstjenester og produksjon. For mer enn 50 år siden var de første systemene klare.

Programvareleverandøren Multiplus Solutions bringer denne lange tradisjonen videre når de nå kan tilby en integrert programvarepakke for et skipsverft, knyttet til prosjektering, tilbud, innkjøp, bygging og dokumentasjon av et skip.

Felles standard

I halvannet år har bedriften arbeidet med å få laget et minste felles multiplum i programvaretilpasning for verftsindustrien.

- Systemene er bygget opp rundt en standard hvor utgangspunket er systemene om bord og ikke hvor utstyr er plassert. Denne standarden brukes både av verftene og underleverandørene, forteller direktør Per Olav Helgeland.

- Verftene har selv vært aktive i denne prosessen. Det har ikke alltid vært like lett til å få dem til å samarbeide, men det har gått forbausende lett når det gjelder å få gjennomført en felles standard for ERP-systemene.

Styrer informasjonen

Den nye løsningen som er under innføring hos kundene bidrar til å forbedre teknisk dokumenthåndtering, alt fra tilbudsfasen og frem til overlevering av fartøy. Systemene kan koples opp mot 3D konstruksjonsverktøy og andre digitale dokumenter.

- Vi forbereder et samarbeid med Det Norske Veritas for å kunne overlevere dokumentasjon og forenkle hele sertifiseringsprosessen ved bygging av skip i Norge. De ønsker en tett integrasjon med den elektroniske databoken for fartøyene, sier Helgeland.

Han forteller også at redere er interessert i systemene. Blant annet har Color Line tatt i bruk systemet for å holde styr på dokumentasjonen på deres skip. I tillegg bruker rederiet de vanlige økonomi- og planlegginsgssystemene som leveres i Multiplus.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.