ARKIVNYHETER

Styrer sveisebuen

Det amerikanske selskapet Lincoln Electric utviklet den nye teknikken for å kontrollere strømmengde og pulsvarighet ved MIG/MAG-sveising.

MIG/MAG (Metal electrode, Inert Gas/Metal, Active Gas) er en sveiseprosess der en inert gass beskytter smeltebadet som legges i fugen mellom arbeidsstykkene som skal sveises sammen.

Gassen hindrer at hydrogen fra lufta trekkes inn i smeltebadet og skaper hydrogensprøhet.

En meget stor andel av dagens sveisearbeid skjer ved elektrisk buesveising. Metallet i arbeidsstykket virker som en elektrisk pol. Strømmen fra sveisepistolen eller trådmateren kortsluttes når elektroden (sveisepinnen, tråden) settes i kontakt med arbeidsstykkene.

Temperaturen i lysbuen får det ytterste metallet i elektroden til å smelte og anta dråpeform. Dråpen "skytes" over i sveisebadet. Dette skjer pga. trykket i det elektriske feltet.

Om ikke styringen av strømmengden og pulstiden er nøyaktig, blir heller ikke dråpestørrelsen og tidspunktet for dråpeavsnøringen eksakt. Det gjør heller ikke trykket i området rundt kortslutningsbuen. Dette kan føre til at det smeltede metallet spruter over på arbeidsstykkene og at sveisen blir mindreverdig.

Måler hele tiden

Programvaren i STT (Surface Tension Transfer) sørger for å måle spenningen ved smelting og dråpeoverføring og bestemme strømmens styrke og varighet. STT-teknikken fører til at sveisen er jevn og glatt, faktisk så glatt at etterarbeid bare unntaksvis er nødvendig, selv på innsiden av sveiste rør, ifølge Morten Gran, teknisk ansvarlig for Lincolns aktiviteter i Norden.

Med vanlig lysbuesveising er det ikke mulig å kontrollere buen så godt at du samtidig får både en stabil bue og lite sprut. Hittil har sveiseingeniører og operatører måttet velge det minste ondet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.