IKT

Styrer med et øyeblikk

Truls Tunmo
7. apr. 2006 - 07:33

Systemet som gjør dette mulig heter Rolltalk, og er utviklet av det norske firmaet IGEL Kompaniet AS på Fjellhamar utenfor Oslo.

Så unik er teknologien som brukes, at Microsoft grûnderen Bill Gates har lovprist produktet og uttalt at Rolltalk er det beste eksemplet han har sett på programvaremagi!

Med windows XP operativsystem, en standard PC koblet til en Rolltalkmodul bak setet og et kamera plassert under skjermen, kan den ALS-rammede 59-åringen fra Nøtterøy kjøre rullestollen sin med øyet. Han er en av de få brukerne i verden av øyestyrte kjøretøy.

Ikke vanskelig

– Det var ikke vanskelig å lære seg bruken av systemet, og det betyr alt for meg å kunne bruke det. Det viktigste er at jeg kan kommunisere. Jeg har det bra, skriver Moskvil til Teknisk Ukeblads reporter på sin skjerm – også det med øyet.

Kameraet sender et infrarødt lys som lager en refleksjon i pupillen. Når brukeren beveger øyet, brukes bildet av øyet og refleksjonen i pupillen til å beregne hvor han ser på skjermen.

Der er det egne menyer som velger hvor rullestolen skal kjøre – til høyre, venstre, rett frem eller bakover ved hjelp av et eget ryggekamera.Full omgivelseskontroll

Med Rolltalksystemet har Moskvil full kontroll med omgivelsene.

Han kan bevege seg rundt både ute og inne med rullestollen, han kan bruke mobiltelefonens forskjellige funksjoner, styre TV, radio og stereoanlegg med øyet. Likeledes kan han åpne dører og få persienner opp og ned.

Systemet kan lære å styre alle fjernkontrollerbare funksjoner i et hus, som å regulere varme og slå av og på lyset.

Systemet er beregnet for alle typer funksjonshemminger, og kan betjenes med alle viljestyrte bevegelser, for eksempel kne, hofte, øyelokk eller ved hjelp av touchkontroll, bryter eller mus.

Omgivelseskontrollen ”lærer” signalene til andre fjernkontroller og erstatter disse.

I stedet for å betjene en komplisert fjernkontroll med små knotter for å velge for eksempel TV-kanal, kan man velge kanalens logo på Rolltalk skjermen.USA og Sverige

Foreløpig har IGEL Kompaniet knyttet til seg forhandlere av Rolltalk i USA og Sverige, og interessen er stor også i andre land.

Systemutvikler Ole Martin Brynildsen i IGEL Kompaniet forteller at deres hovedvisjon er å tilrettelegge for flest mulige funksjoner for funksjonshemmede. – Slik kan forskjellen mellom dem og de som er friske bli mindre, sier han.

Rolltalk skreddersys for den som skal bruke det, og det blir lest inn tale som stemmer med kjønn, alder og geografi. – Systemet har gitt et nytt liv til mange funksjonshemmede med multihandikap over hele landet, sier Brynildsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.