IT

Styrer brukeren – ikke dingsen

VMware tar trenden med "bring your own device" enda lenger.

Se så fleksibelt: Systemingeniør Håkon Fosshaug i VMware tror Horizon kommer til å bli veldig populært blant alle brukerne som kan bruke bedriftssystemer på så mange enheter de vil for den samme prisen.
Se så fleksibelt: Systemingeniør Håkon Fosshaug i VMware tror Horizon kommer til å bli veldig populært blant alle brukerne som kan bruke bedriftssystemer på så mange enheter de vil for den samme prisen. Bilde: Orv
20. feb. 2013 - 14:00

Hvordan tilfredsstille stadig flere stadig mer kresne brukere? Og hvordan gi dem muligheter til å yte mest mulig? Det er IT-avdelingens hodepine, men også en gylden mulighet til å øke produktiviteten i bedriftene.

En rekke IT-selskaper har skjønt at dette er et nytt og blomstrende marked og de ser slutten på regnbuen i form av millioner av potensielle lønnsomme brukere.

VMware har skaffet seg et solid forsprang i en av de store trendene som har feid over IT-verdenen det siste tiåret, virtualisering. De har fulgt bølgen fra serveren og ut i nettskyen.

Nå gjør de et kraftig fremstøt mot klientene i form av PC-er, nettbrett og alle dingser vi elsker og omgir oss med.

Gullkrukka i horisonten

VMware Horizon er navnet på den nye pakken som lanseres i dag. Den skal spenne over alt brukerne måtte trenge uansett hvilken dings de er på.

Horizon er et utvalg programmer som skal gjøre hverdagen lettere både for IT-avdelingen og for brukerne.

Ideen er å ikke styre selve enheten, men i stedet styre brukerne og hva de har rettigheter til. Så kan de bruke hva de måtte ønske for å utnytte rettighetene de har.

Les også: Dette endrer hele IT-landskapet

Noe for alle

VMwares løsning tar hensyn til at svært mange er Windows-brukere og kjører PC-er med Windows. Og det bør de fortsette med. Mirage, som programvaren til disse heter, sørger for at IT-avdelingen kan kontrollere en del av PC-en .

På den måten kan de ta seg av operativsystemet, programmer og bedriftens data, som de kan vedlikeholde og sikkerhetskopiere til sin egen nettskyløsning, enten den er intern eller leid.

Brukeren kan ha sine egne private data på maskinen også, og avhengig av bedriftens regler kan de sikkerhetskopieres av jobben.

– Dette betyr at sikkerheten øker kraftig. Brukeren autentiseres mot bedriften og blir automatisk innlogget på de tjenester bedriften bruker i nettskyen. Samtidig sikkerhetskopieres data i tillegg til at de også ligger lokalt på PC-en. Det blir omtrent som på Dropbox, men dataene ligger hos bedriften selv, som har full kontroll med dem. Skulle PC-en gå i stykker i utlandet er det raskt å bygge opp en ny over nettet, sier sjef for VMware i Norge, Kristine Dahl Steidel.

Les også: Microsoft går i strupen på VMware

Uavhengig

Selv om Mirage er bundet til Windows-PC-er spiller ikke PC-typen noen rolle. Det er lett å flytte seg mellom ulike PC-merker fordi drivere og andre ting lagres som egne pakker.

Brukere kan også oppgradere fra Windows XP til Windows 7 uten at det betyr mer enn et nytt image og en omstart. Den samme muligheten kommer snart for Windows 8.

For de som skal bruke nettskyapplikasjoner betyr ikke operativsystemet noe. Alt skjer i en nettleser likevel. Det nye med Horizon er at både PC-programmer og de som kjører i nettleseren fungerer under det samme administrasjonssystemet.

Brukeren får tilgang til applikasjonene uansett hvordan de leveres.

VDI

VMware har også en løsning for dem som vil kjøre PC-programmer på et nettbrett, en smartmobil eller til og med en moderne smart-TV.

Den nye VDI-klienten (Virtual desktop Infrastructure) bruker HTML5 og kan kjøre en virtuell PC fra en server i IT-rommet over nettverket i en hvilken som helst nettleser med HTML5-støtte.

For å klippe navlestrengen på denne måten vil VMware ha et engangsbeløp på 300 dollar for hver bruker. I tillegg kommer en årlig avgift på service og support på rundt 60 dollar.

Med i prisen får brukerne VMwares plattform for virtualisering vSphere.

Les også:

Nettskyen snart viktigere enn pc-en

Venter femtidobling av lagrede data

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.