INDUSTRI

Styrekabalen nesten klar

Jannicke Nilsen
3. mai 2007 - 10:20

I går kom innstillingen til nytt styre og bedriftsforsamling i StatoilHydro.

Det ble samtidig klart at tidligere Høyre-leder og statsråd Kaci Kullman Five og tidligere Høyre-ordfører Anne Kathrine Slungård ikke blir med.

- Politisk grep

Kullmann Five har sittet i Statoil-styret siden 2002, og har vært nestleder siden 2003. Slungård har ledet bedriftsforsamlingen og valgkomiteen i flere år.

Inn kommer fellesforbundets avtroppende leder, Kjell Bjørndalen, som aksjonærvalgt representant. Bjørndalen er medlem av sentralstyret i Arbeiderpartiet og sitter allerede i dag i Statoils bedriftsforsamling. Statoils valgkomité har også innstilt Marit Arnstad som nestleder. Hun er tidligere Olje- og energiminister og nåværende styremedlem i Statoil.

Beslutningen skaper sterke reaksjoner i Høyre, som mener regjeringen plasserer egne folk i det nye styret. Per Kristian Foss mener regjeringen belønner fagbevegelsen for å være en støttespiller.

Kritiserer valg

- Jeg er ikke overrasket. Det er dette vi kaller "pay back time". Det er takken fagbevegelsen får for å ha støttet regjeringen med penger, sier Foss til E24.no, og karakteriserer slikt som en uting.

- Dette er et lenge varslet politisk grep som jeg tar til etterretning, sier en ordknapp Kaci Kullmann Five til Dagens Næringsliv.

Tidligere næringsminister Børge Brende kritiserer valget av Bjørndalen.

- Man kan si mye positivt om Kjell Bjørndalen, men at den avtroppende sjefen i Fellesforbundet styrker den internasjonale kompetansen er jeg ikke sikker på, sier Brende til DN.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Tre gjenstår

Konsernsjef Eivind Reiten ble som ventet styreleder, og Hydros valgkomité har også innstilt Elisabeth Grieg og Kurt Anker Nielsen, som sitter i Hydro-styret i dag.

Statoils valgkomité har også innstilt Grace Reksten Skaugen og Roy Franklin. Reksten Skaugen sitter i Statoil-styret, Franklin er konsernsjef i oljeselskapet Paladin.

Nå gjenstår valget av tre ansatterepresentanter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.