INDUSTRI

Styrekabalen nesten klar

Jannicke Nilsen
3. mai 2007 - 10:20

I går kom innstillingen til nytt styre og bedriftsforsamling i StatoilHydro.

Det ble samtidig klart at tidligere Høyre-leder og statsråd Kaci Kullman Five og tidligere Høyre-ordfører Anne Kathrine Slungård ikke blir med.

- Politisk grep

Kullmann Five har sittet i Statoil-styret siden 2002, og har vært nestleder siden 2003. Slungård har ledet bedriftsforsamlingen og valgkomiteen i flere år.

Inn kommer fellesforbundets avtroppende leder, Kjell Bjørndalen, som aksjonærvalgt representant. Bjørndalen er medlem av sentralstyret i Arbeiderpartiet og sitter allerede i dag i Statoils bedriftsforsamling. Statoils valgkomité har også innstilt Marit Arnstad som nestleder. Hun er tidligere Olje- og energiminister og nåværende styremedlem i Statoil.

Beslutningen skaper sterke reaksjoner i Høyre, som mener regjeringen plasserer egne folk i det nye styret. Per Kristian Foss mener regjeringen belønner fagbevegelsen for å være en støttespiller.

Kritiserer valg

- Jeg er ikke overrasket. Det er dette vi kaller "pay back time". Det er takken fagbevegelsen får for å ha støttet regjeringen med penger, sier Foss til E24.no, og karakteriserer slikt som en uting.

- Dette er et lenge varslet politisk grep som jeg tar til etterretning, sier en ordknapp Kaci Kullmann Five til Dagens Næringsliv.

Tidligere næringsminister Børge Brende kritiserer valget av Bjørndalen.

- Man kan si mye positivt om Kjell Bjørndalen, men at den avtroppende sjefen i Fellesforbundet styrker den internasjonale kompetansen er jeg ikke sikker på, sier Brende til DN.

Tre gjenstår

Konsernsjef Eivind Reiten ble som ventet styreleder, og Hydros valgkomité har også innstilt Elisabeth Grieg og Kurt Anker Nielsen, som sitter i Hydro-styret i dag.

Statoils valgkomité har også innstilt Grace Reksten Skaugen og Roy Franklin. Reksten Skaugen sitter i Statoil-styret, Franklin er konsernsjef i oljeselskapet Paladin.

Nå gjenstår valget av tre ansatterepresentanter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.