NYHETER_BYGG

Stutumfri energiforskrift

Kommunalminister Åslaug Haga og miljøvernminister Helen Bjørnøy da nye energikrav ble presaentert  31.05.06
Kommunalminister Åslaug Haga og miljøvernminister Helen Bjørnøy da nye energikrav ble presaentert 31.05.06Bilde: Joachim Seehusen

– Vi har vært livredde for Stutum-tiltak og har gått meget nøye gjennom for å forsikre oss om at forskriften ikke inneholder noen slike, fortalte kommunal og regionalminister Åslaug Haga da hun presenterte de nye energikravene i forskrift til Plan- og bygningsloven.

Haga mener det er "et sug i markedet" etter lavenergiboliger, men frykter byggenæringens reaksjoner under høringen. – Jeg venter ingen storm under høringsrunden, men det ville ikke forundre meg om byggenæringen stiller spørsmål, sier hun.

Sjampis!

De nye forskriftene ble tatt meget godt imot av Natur og Ungdom som stilte på pressekonferansen og serverte musserende vin til de to statsrådene Åslaug Haga og Helen Bjørnøy.

Det blir nye isolasjonskrav, krav til U-verdi for vinduer og det blir innført energikrav for hytter, hvis de er over 80 m 2. I 2005 hadde nybygde hytter en gjenomsnittsstørrelse på 87 m 2.

EU-tilpasset

Forskriften kommer på høring om få dager og skal tre i kraft fra årsskiftet med en overgangsperiode frem til 1. januar 2009. De nye energikravene er et resultat av EUs energidiektiv.

Byggenæringen blir invitert til et høringsseminar på Voksenkollen en gang mellom 20. og 30. juni, endelig dato blir bestemt om få dager.

Miljøverndepartementet har også vært involvert i arbeidet med de nye forskriftene. Miljøvernminister Helen Bjørnøy mener de nye kravene vil føre til en redukjson i CO 2-utslippene på 150.000 tonn.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.